Siyaset Meclis’in minaresini oğul Çinici yapacak

Meclis’in minaresini oğul Çinici yapacak

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ kalkışmasının yaşandığı 15 Temmuz’da bombalanan TBMM yerleşkesindeki ödüllü cami, hasar görünce hizmete kapatıldı. Geçtiğimiz mayıs sonunda tadilatı yapılan cami yeniden ibadete açıldı.

Meclis’in minaresini oğul Çinici yapacak

İlk açıldığı 1989’dan beri minaresi olmadığı için eleştirilere neden olan camiye, açılışı yapıldıktan sonra minare de yapıldı. Ancak minare, yapıya uymadığı eleştirileri alınca kaldırıldı. Meclis yönetimi bunun üzerine yeniden yapılacak minarenin yapıya uygunluğunu da dikkate alarak, caminin mimarlarından Behruz Çinici’nin oğlu Can Çinici ile anlaşma yoluna gitti. Şimdi Can Çinici’nin minare projeleri bekleniyor.

Haberin Devamı

Behruz Çinici ve Can Çinici’nin birlikte projelendirdikleri minaresiz Meclis Camii için kamuoyu adeta ikiye bölmüştü. Behruz Çinici ve Can Çinici’nin açıklamaları ile tartışmalar son bulmuştu. Behruz Çinici, minaresiz cami projesiyle ilgili olarak verdiği bir röpörtajda şunları dile getirmişti:

‘Dine aykırı’ demişti

“Etüdlerimiz sürecinde milletvekilleri sık sık büroya gelirler, çalışmaları izlerler ve benden ısrarla minare ve kubbe isterlerdi. Ben de onlara hayır diyerek Ata’nın Çankaya’da çizdiği aks üzerinde minareyi kabul etmiyordum. Bana o zaman tekrar ne yapalım diye sorduklarında mimarınızı değiştirin efendim dedim. O zaman da söyledim, şimdi de söylüyorum. Minare, Suriye çan kiliselerinden gelmiştir, bizim dinimize aykırıdır.”

Haberin Devamı

Meclis’in minaresini oğul Çinici yapacak

Can Çinici de o günlerde yapılan eleştirilere karşılık, şunları söylemişti: “Kubbesiz minaresiz camii gibi eleştiriler aldı. Oysa her ikisi de var ama aşırı stilize edilmiş biçimde var. Minare olarak selvi ağacı aradık, ama bir kavak bulunabildi.”

Projede bir minare vardı

Meclis Camii’ne minare koymaya karşı çıkan Behruz Çinici, bu yapıtı ile 1995’te Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştı. Milliyet gazetesi Foto Muhabiri Mustafa İstemi o günlerde Behruz Çinici’nin çalışmalarını tespit etmek, görüntülemek için Çinici’nin ofisine gitmişti. Tam 31 yıl önce çekilen fotoğrafta mimarın bir minare çizdiği de görülüyor. Ofisin duvarlarına asılmış yapılacak caminin proje çizimleri arasında, caminin ana binasının sol yan üst kısımında yapıya uygun olduğu görülen bir minare çizimi bulunuyor. Behruz Çinici ve oğlu Can Çinici’nin minare yapılmamasına ilişkin açıklamalarına rağmen taslak projede bir minare olduğu bu fotoğrafla ortaya çıkmış oldu.