Siyaset Meclis’te yine utanç görüntüleri yaşandı! Küfür-dayak 20 saatte ‘ittifak’!

Meclis’te yine utanç görüntüleri yaşandı! Küfür-dayak 20 saatte ‘ittifak’!

14.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin ‘seçim ittifakı’ düzenlemesi Genel Kurul’da 20 saat süren görüşmeler sonunda kabul edildi. Görüşmeler, tartışmayla başladı, küfür ve yumruklu kavgayla sona erdi...

Meclis’te yine utanç görüntüleri yaşandı Küfür-dayak 20 saatte ‘ittifak’

Kamuoyunda, “seçim ittifakı” diye nitelendirilen teklifi görüşmek üzere pazartesi 14.00’te toplanan TBMM Genel Kurulu, çalışmasını dün 09.41’de tamamladı. TBMM Genel Kurulu’nda tekliften önce HDP grup önerisi görüşüldü. Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Afrin savaşını, AKP iktidarı kaybettiği gücünü kan ve nefret politikaları üzerinden tekrar kazanmak için başlattı” dedi. Kaya’ya Ak Partililer tepki gösterdi. Yaşanan tartışmalar üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı birleşime ara verdi.

Haberin Devamı

Tartışmaların ardından, akşam 18.00 sıralarında teklifin görüşmelerine geçildi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “kirli ittifak” ifadesini kullanarak, “Bu, halka yalan söyleyen iktidar partisi sözcülerinin, ona destek veren bütün partilerin sözcülerinin yalanlandığı bir tekliftir” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “’Kirli ittifak’ diyor, siz gizli ve örtülü bir ittifak peşindesiniz, siz hile ve hülle peşindesiniz; rahatsızlığınız bundan” tepkisini gösterdi.

Sabah tansiyon yükseldi

Sözlü tartışmalarla süren güröşmede teklif, sabah 09.34’te “kavgalı” finalle yasalaştı. Teklifin tümü oylanmadan önce konuşan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte Bahçeli’ye yönelik bazı eleştirel sözlerini tekrarlaması tansiyonu yükseltti. Ak Parti ve MHP’liler, Çam’a tepki gösterdi. Çam’ın üzerine yürüyen her iki partinin milletvekillerini CHP’liler engellemeye çalıştı. Bahçekapılı, gerginliğin sürmesi üzerine birleşime ara verdi. Aranın ardından Bahçekapılı, Çam’a Meclis’ten geçici olarak üç birleşim çıkarma cezası verilmesini oya sundu. Oylamadan önce konuşan Çam, Bahçeli’nin ne kadar saygın ve iyi bir insan olduğunu söylediğini, Erdoğan’ın geçmişte kendisine yönelik sözlerini anımsattığını belirterek, “Yanlış anlaşılma söz konusu ise bundan üzüntü duyarım” dedi.Ceza, Ak Parti ve MHP’nin çoğunluk oyuyla kabul edildi. Akçay, Çam salondan çıkarken “Bu utanç sana yeter, tu yüzüne senin” diye bağırdı. Bahçekapılı, Bahçeli’ye dönerek, “Böyle bir olayın yaşanmasından dolayı Divan olarak üzüntülerimizi bildiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yumruk ve dayak

CHP grubu adına özür dilenmesinin ardından Çam, Genel Kurul’dan muhalefet kulisinin çay ocağının bulunduğu bölümüne çıktı. Bu sırada aralarında Şefkat Çetin ve Ahmet Selim Yurdakul’un da bulunduğu bazı MHP’liler sinkaflı küfürler ederek Çam’ın bulunduğu bölüme yürüdü. Aralarında Mustafa Balbay ve Barış Yarkadaş’ın bulunduğu CHP’liler, Çam’ı korumaya çalışınca, iki grup arasında yumrukların savrulduğu arbede yaşandı. Bu arada bazı MHP’liler, olayları cep telefonuyla görüntülemeye çalışan bir TV kameramanını CHP milletvekili danışmanı zannederek tartakladı. Kısa süre sonra hatalarını fark eden MHP’liler, kameramanı arayarak özür diledi.

Haberin Devamı

‘Özür dileyeceğim durum yok’

İttifak düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında yaşanan kavganın odağındaki isim olan CHP’li Musa Çam, yaşananları Milliyet’e anlattı: “Gece 12’ye kadar çalıştık. 12’de bir karar alındı. AKP ve MHP bizden habersiz sabaha kadar Meclis’in sabaha kadar çalışmasına ilişkin bir karar aldı. Biz de son derece dikkatli bir şekilde sabaha kadar maddeler üzerinde konuştuk. Teklife yönelik eleştirilerimizi dile getirdim. Son olarak da siyasette ömür boyu beraberlikler, husumetler yoktur diyerek Erdoğan’ın bir sözünü hatırlattım. 2014’te Erdoğan; aynen şu sözleri, bizim hiçbir zaman saygıda kusur etmediğimiz Sayın Devlet Bahçeli’ye söylemiştir; ‘O zürriyet sahibi değil. Ne anlar çoluktan çocuktan’ dedim. Hiçbir olumsuz sözüm yok benim. MHP’li arkadaşlar üzerime yürüdü. Erdoğan’ın geçmişte Bahçeli’ye söylediği bir sözü söyledim sadece. Kimseye hakarette bulunmadım. Bahçeli’ye özel bir husumetim yoktur. Bu nedenle özür dileyeceğim bir durum yok.” ŞEVKET YAMAN-Ankara

15 bin liralık maaş kesintisi

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’e, “Ben Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak benim şu isteğim bu çatı Türk’ün ve Kürt’ün ortak çatısı olmalıdır” sözleri üzerine 2 gün Genel Kurul’dan çıkarma cezası verilmişti. Baydemir’in maaşından 12 bin lira kesilmişti. Çam’ın da 3 gün Genel Kurul’a katılamayacak olması nedeniyle maaşından 15 bin lira kesileceği tahmin ediliyor.

Meclis’te yine utanç görüntüleri yaşandı Küfür-dayak 20 saatte ‘ittifak’

Bahçeli’ye tebrik kuyruğu

Kuliste olaylar devam ederken, seçim ittifakını yasal hale getiren 26 maddelik teklif Ak Parti ve MHP’lilerin oylarıyla yasalaştırıldı. Yasanın kabulünün ardından Ak Partililer, 20 saat süren teklif görüşmesini başından sonuna kadar Meclis’te takip eden Bahçeli’nin önünde “tebrik kuyruğu” oluşturdu.