Siyaset Meclis'te Basa krizi

Meclis'te Basa krizi

27.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meclis'te Basa krizi

Mecliste Basa krizi

TBMM Başkanlık Divanı'nın dünkü toplantısında başkanlık divanı üyeleri arasında tartışma çıktı. Bazı üyeler Meclis Genel Kurul inşaatıyla ilgili yolsuzluklara karıştığı iddia edilen eski Genel Sekreter Necdet Basa hakkında soruşturma açılmasını ve Basa'nın memuriyetten men edilmesini isterken ANAP'lı Levent Mıstıkoğlu'yla DTP'li Mehmet Korkmaz yolsuzlukları araştırma üzere kurulan alt komisyondan istifa etti.
Mıstıkoğlu, DYP Meclis Başkan Vekili Kamer Genç'e hitaben bazı üyelerin basına "yalan beyanlarda" bulunduklarını ve "Siyasi çıkarları için Meclis'i tahrip ettiklerini" söyledi. Genç de, Meclis'in soyulduğunun ortada olduğunu belirterek "Biz görevimizi yapıyoruz" dedi. Başkanlık Divanı, Genel Kurul Salonu inşaatındaki yolsuzlukların ve başta Basa'nın kızkardeşi olmak üzere 10 kişinin kıyak emekliliği konusunun yargıya intikal ettirilmesine karar verdi.
Dünkü toplantıda FP'li Meclis Başkanvekili Yasin Hatipoğlu, RP'nin kapatılmasıyla ilgili "Bir parti kapatılabilir. Bunu tarih yargılayacaktır. Ancak bazı milletvekillerinin milletvekilliğinin düşmesine Meclis'in karar vermesi gerekir. İki erkeğin birbiriyle evliliği hukuken nasıl geçersizse Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşmesine ilişkin kararının da o kadar geçersiz" deyince Genç de Anayasa Mahkemesi'nin yasamanın haklarını gasp ettiğini söyledi.
Hatipoğlu ve Genç'in sözlerine Meclis Başkanı Hikmet Çetin müdahale ederek "Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesindir ve herkesi bağlar. Yasamayı da bağlar" diye yanıt verdi.
DSP Meclis Başkanvekili Uluç Gürkan Meclis'in yolsuzluk iddialarını ortaya çıkarması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Meclis bu pisliği temizlemelidir. Meclis sistemli, planlı ve örgütlü bir şekilde soyulmuştur. Meclis Araştırma Komisyonu da işi sulandırmış, hırsızlıkları, yolsuzlukları aklama, örtme lobisi haline gelmiştir. Meclis 10 milyon dolarlık soyulmuştur. Necdet Basa, Fahri Köprülü ve bu konuya bulaşmış olanlar memuriyetten men edilmelidir. Tespit yapılmalı konu derhal yargıya intikal ettirilmelidir."
CHP'li Meclis İdare Amiri Önder Kırlı'nın "Soruşturma açın. Soruşturma açacağınız adama en üst görevi, baş müşavirlik görevini verdiniz" sözlerine Çetin "Soruşturma açamam" yanıtını verdi. Çetin, Kırlı'nın ellerini yana açarak, yüz ifadesine değiştirmesi üzerine "Kaş göz etme. Orada senin de imzan var" dedi. Kırlı da "Benim de imzam var. Ama farklı yönde" karşılığını verdi.
DSP'li Uluç Gürkan da Basa'nın açığa alınması konusunda ısrarını sürdürerek, "Benim karıma dil uzatıyor. Ne yapayım. Döveyim mi? Açığa alın" diye konuştu.
Meclis Başkanlık Divanı toplantısında, elektoronik sistemin çalışmamasının yanısıra ekranlarda parlama olduğunu da gündeme geldi. Mesa yetkililerinin parlamayı önlemek için ekrana kapak yapılmasını önerdikleri, ancak Meclis'in teknik elemanlarının buna karşı çıktığı öğrenildi.


Yazarlar