Siyaset Meclisteki gerginliğe çınar ağacı formülü

Meclisteki gerginliğe çınar ağacı formülü

23.05.2012 - 11:39 | Son Güncellenme:

Siyasetçinin, ”kısır çekişmeler, tartışmalar ve kavgalarla anılmasını” istemeyen AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş, milletvekillerine çınar ağacı dağıttı.

Meclisteki gerginliğe çınar ağacı formülü


Yetiş, kendisinin de mezun olduğu Çapa Tıp Fakültesi’nin mezunlarının kurduğu vakfın, şifalı bitkiler bahçesinden gelen çınar ağacı tohumlarını, tek tek milletvekillerinin odalarına gönderdi.

AK Parti’li Yetiş’in, çınar ağacı dağıtma fikri, Türkiye’de Nevruz’un ”kanla, kavgayla, eylemlerle” anılmasından duyduğu rahatsızlıkla doğdu. Nevruz’un, bütün Ortadoğu, Kafkas toplumlarında baharın başlangıcı, doğanın dirilişi, hayatın yeniden başlangıcını temsil ettiğini ifade eden Yetiş, ”Biz de bir ağaca can vermeyi temsilen, çınar ağacını düşündük. Bir anlamda topluma, siyasilere, bugünü böyle de görebilirsiniz anlamında bir şey” dedi.

Çınar ağacını seçmesinin ikinci bir nedenini, ”Çınar ağacının çok uzun süre yaşaması ve Osmanlı’yı simgelemesi” olarak açıklayan Yetiş, ”Bu yönüyle kendi dar kalıplarımıza, iç sorunlarımıza çok da takılmadan, çok köklü bir medeniyete sahip olduğumuzu simgelediği için ona vurgu yapmak istedim” diye konuştu.

Yetiş, siyasetçinin, günübirlik kavgaların, sataşmaların içerisinde sıkışıp kalmaması gerektiğini dile getirerek, buna da vurgu yapmak için milletvekillerine çınar ağacı gönderdiğini söyledi. Böylece milletvekillerinin sıfırdan bir çınar ağacını yetiştirmiş olacağını ifade eden Yetiş, şöyle devam etti: ”İnsani refleksimiz açısından önemli. Siyasetçinin, rol model vasfını yeniden üstlenmesi gerekiyor. Nezaketimiz, düşünsel derinliğimiz, entelektüel birikimimizle bu toplumun taşıdığı bütün değerleri yeniden modern format içinde, güncelleyerek toplumun önüne koyma noktasında örnek olmamız gerekiyor. Siyasetçi, kısır çekişmeler, tartışmalar, sataşmalar, kavgalarla anılmamalı. Çınar ağacıyla, ufak bir katkı sağlamış oluruz.

Ayrıca biz ağaç medeniyetiyiz. ’Kıyametin bir gün sonra kopacağını bilseniz bile o ağaç fidesini dikin’ diyen Peygamberin ümmetiyiz. Bizim inancımız, değerlerimiz bunu bize öğretmiş. Ağaçtan kasıt, sadece ağaç dikmek değil; kendinden uzaklaşıp, toplum için elinden gelen ne varsa yapmalısın mesajı veriyor.”