Siyaset Padişahların ve Özal’ın kanal projesi

Padişahların ve Özal’ın kanal projesi

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kanal İstanbul, padişahların da gündemindeydi. 3. Murad ve 2. Abdülhamit, İstanbul Boğazı’na alternatif su yolu oluşturmak istiyordu. Cumhurbaşkanı Özal da Konya Ovası’nı sulamak için Fırat Kanalı Projesi’ni hazırlatmıştı

Padişahların ve  Özal’ın kanal projesi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tartışmalara neden olan Kanal İstanbul Projesi yerine, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1987’de Konya Ovası’nı sulamak için hazırlattığı Fırat Kanalı Projesi’nin yapılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “en büyük hayalim” dediği Kanal İstanbul Projesi, Osmanlı padişahlarının da gündemindeydi.

Padişahların ve  Özal’ın kanal projesi



Mavi Tünel Projesi

Padişahlar, “donanmanın kereste ihtiyacını” karşılamak için İstanbul Boğazı’na alternatif su yolu oluşturmak istiyordu. Rahmetli Bülent Ecevit de DSP Genel Başkanı olduğu 1994’te İstanbul Boğazı’na alternetif bir su yolu açılmasını dile getirmişti.

1591’de Padişah 3. Murad, Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacak bir proje yaptırdı. Padişah 2. Abdülhamit Han’ın projelendirdiği şimdiki adı “Mavi Tünel Projesi” de 120 yıl sonra Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde raftan indi. Akdenize boşalan Göksu havzasındaki akarsular, Toroslar’da açılan 17 kilometrelik tünelle Konya Ovası’na verilmeye başlandı. Zamanın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mavi Tünel Projesi’nin asırlık bir hayal olduğunu getirerek, “Bu proje, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla tozlu raflardan tekrar indirildi ve modern çağdaş yöntemlerle yenilenip hayata geçirildi” dedi.

Rafa kaldırılmıştı

Eski Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın da 1987’de Konya Ovası’nı sulamak için, Erzincan’dan başlayan Ankara sınırları içinde de yer alan Hirfanlı Baraj gölüne ulaşacak, Fırat Kanalı Projesi’ni hazırlattığı ortaya çıktı. Devlet Su İşleri’nin yaptığı proje ile Fırat Nehri’nin yan kolu olan Karasu’dan Kızılırmak Nehri’ne su aktarılması, buradan Hirfanlı Barajı’na taşınması, terfi yoluyla da Konya Ovası’nın sulanması planlanıyordu. 2. Özal Hükümeti’nde Ekrem Pakdemirli, Mesut Yılmaz, Cemil Çiçek, Adnan Kahveci, Güneş Taner, Mustafa Kalemli, Hüsnü Doğan, Yusuf Bozkurt Özal gibi siyasetin ünlü isimleri bakan olarak yer alıyordu. Ancak, o günün koşullarında maliyet değerlendirilmesi sonucu bu proje rafa kaldırıldı.

Özal’ın projesini gösterdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen hafta yaptığı basın toplantısında DSİ’nin raflarından aldığı Özal’ın projesini göstererek, Kanal İstanbul yerine bu projenin devreye sokulmasını istedi. Gürer, “Konya Ovası’na Mavi Tünel’den 400 milyon metreküp su aktarılıyor, oysa Konya Ovası’nın 15.286 milyar metreküp sulama suyuna gereksinimi var” dedi.

Padişahların ve  Özal’ın kanal projesi