Siyaset 'Paramız kura esir olmayacak'

'Paramız kura esir olmayacak'

25.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi gündemine dair yaptığı açıklamalarda “Amacımız yatırımcı, sanayici ve tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak ve TL’ye itibar katmaktır. Paramız kura esir olmayacak” dedi.

Paramız kura esir olmayacak

Dün akşam A Haber-ATV ortak yayınında soruları yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

DÖVİZ KURUNUN DÜŞMESİ: Son dönemlerde yurt içi ve yurt dışında, kurlarda tasarruf sahiplerinin güvenini bozmaya yönelik rasyonel olmayan hareketlenmeler meydana gelmişti. Açıkladığımız Türk Lirası varlıkları güçlendirici paketle biz bu algıyı bozmuş olduk. Vatandaşımız da teveccüh göstererek hızlı bir şekilde Türk Lirası’na geçti. O sabah kapılara dizilmeleri ve dövizleri bozarak Türk Lirası’nı almaları vatandaşımızın kendi milli ve yerli olarak parasına olan güveninin en güzel göstergesiydi. Programın açıklanmasından beri Türk lirası mevduatlar (dün) saat 15.00 itibarıyla 23,8 milyar liranın üzerinde arttı ve ivmelenerek artmaya da devam ediyor.

TL’YE İTİBAR KATACAĞIZ: Amacımız yatırımcı, sanayici ve tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak ve TL’ye itibar katmaktır. Kur seviyesi, olması gereken seviyeye kendisi gelecektir.

Haberin Devamı

KUR STABİL HALE GELECEK: Vatandaş şu anda iki garantiye sahip. Bir TCMB, iki Hazine... Vatandaşımızın kaybı olmayacak. 3, 6, 9... Belirlenen tarihlerde neyse belirlenen döviz kuru, bunun üzerinden parasını bozdurduğu zaman karşılığını alacak. (Vadeden önce para çekilebilir mi?) Evet çekilebilir. Daha önceden de belirlendiği şekliyle hesap, vadesiz hesaba dönüşecek. Alman gereken paranı alacaksın. Ama bir şeye güveneceksin, ‘benim artık kaybım olmayacak.’ Uygulanan ekonomik program, piyasalarda da güveni artıracak. Kur stabil hale gelmiş olacak. TL de kendi asli gücünü bulacak. İstikrarın sağlanması adına yeni geliştirilen bu aracın Anayasa’ya aykırılık teşkil etmesi söz konusu değil. Aksine, yürütmenin fonksiyonlarının doğal bir gereğidir. Biz bunu gerçekleştirmiş oluyoruz. Paramız kurdaki oynaklıklara esir olmayacak.

ETİKET TALİMATI: Gerek Hazine ve Maliye, gerek Ticaret Bakanımıza, gerek Tarım Bakanımıza talimatları verdik. Burada kontrollerimizi sıklaştıracağız ve asla taviz vermeyeceğiz. Vatandaşımızı spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. Denetimlerin sıklaştırılmasıyla birlikte vicdan sahibi olan bütün market, süpermarket zincir marketlerin şimdi aynı hızla bu etiketleri indirmeleri lazım. Aksi takdirde atılması gereken adımları atacağız. Burada vatandaşımız ezilmeyecek, buna fırsat vermeyeceğiz. Fiyat indirimleri hızla yapılmazsa bakanlıklarımız elindeki tüm imkanlarla üzerlerine gidecektir. Vatandaşımızı fahiş fiyat karşısında yalnız bırakmayacağız. Bu süreci devlet olarak yakından takip ediyoruz. Özellikle sebze meyve fiyatlarına yönelik 9 büyük şehirde 10 toptancı haline denetim gerçekleştirildi. Fırsatçılara göz açtırmayacağız.

Haberin Devamı

STOKÇULUĞA AĞIR CEZA: Ticaret Bakanlığı’nca bugüne kadar 100 bine yakın ürün denetlendi. Bu denetim sonuçları da Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nda değerlendiriliyor. Denetim sonucunda stokçuluk yaptığı tespit edilen firmalara en ağır para cezaları veriliyor. Stokçuluk yapanlara yönelik çalışmalar Meclis’te tamamlanmak üzere.

FAİZİN YERİ YOK: Bizim inandığımız değerler silsilesi içinde faizin yeri yoktur. Biz faizle ayağa kalkan ülke olmayacağız. Faiz sebeptir enflasyon neticedir.

Haberin Devamı

2022 DAHA İYİ OLACAK: İşsizliği tek haneli rakamlara indireceğiz. Turizmden de büyük bir gelirimiz oldu. Turizmde 35 milyonu yakalamıştık. Bu dönemde Rusya bizi yalnız bırakmadı. Aynı durum Avrupa’dan da olabilirdi. İstanbul turizmde iyi bir sıçrama yaptı. İnanıyorum ki 2022’de daha iyi bir konuma geleceğiz.

YERLİ AŞI TURKOVAC: Koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk. Yerli aşımızı bekleyen bir grup vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bu vatandaşlarımız endişelerinden sıyrılıp gönül rahatlığıyla aşılarını olmalıdırlar. TURKOVAC aşımız öncelikle vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak, daha sonra aşı tedarikinde zorlanan ülkelere gönderilecek. Talepler başladı. Afrikalı liderlerden bu konuda yoğun talep aldık.