Siyaset 'Putin ile Suriye’yi konuşacağız'

'Putin ile Suriye’yi konuşacağız'

26.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS zirvesinin özel davetlisi olarak gittiği Johannesburg’da Putin ile Suriye meselesini her yönüyle görüşeceğini söyledi. Erdoğan Suriye’de sadece Afrin, Cerablus ve El Bab’da işlerin istenen istikamette gittiğini söyledi.

Putin ile Suriye’yi konuşacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapacağı görüşmede Suriye konusundaki gelişmeleri A’dan Z’ye ele alacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün 10. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi için Güney Afrika Cumhuriyeti’nih Johannesburg kentine hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. BRICS’in bir istişare ve iş birliği platformu olduğunu belirten Erdoğan, beş ülkenin aynı zamanda G20 ülkesi olduklarını ve bu anlamda işbirliklerinin de bulunduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin BRICS Zirvesi’ne, “İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı” olarak davetli olduğu bilgisini vererek, zirveye katılımlarının Türkiye ile BRICS arasındaki ilk yüksek düzeyli teması teşkil edeceğini bildirdi. Erdoğan Güney Afrika’ya gerçekleştireceği ziyaret vesilesiyle Türk Büyükelçiliği yeni binasının açılışını da yapacaklarını aktardı.

Haberin Devamı

Erdoğan, açıklaması sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Zirve kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşme yapacağı hatırlatılarak, “Suriye meselesini de ele alacaksınız. Özellikle Tel Rıfat, terör örgütü PKK/PYD’nin varlığı içerisinde. Bu noktada görüşmede hangi noktadayız” sorusunun yöneltilmesi üzerine Erdoğan, “Şu anda Suriye’deki gelişmeler gerek Tel Rıfat gerek Münbiç olsun, bunlar istenilen istikamette henüz gelişmiyor. Şu anda istenilen istikamette gelişmiş olan tek yer Afrin’dir, Cerablus’tur, El Bab’dır. Bunlar belli bir yere oturdu, 4 bin kilometrekarelik alan tamamıyla kontrolümüzün altında” dedi.

‘Dara sıkıntılı’

Erdoğan, bazı görüşmeler ve anlaşmaları Menbiç konusunda da yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu görüşmemizde bunları A’dan Z’ye tekrar ele alacağız. Burada Dara konusu var ki en sıkıntılı olaylardan bir tanesi. İdlib konusu var, tekrar ele alacağız. Çünkü buralarda her an her şey olabiliyor. Biz de istiyoruz ki Suriye halkı artık saldırılardan, özellikle de bölgedeki bazı örgütlerin acımasız saldırılarından da korunma altına alınmış olsun. Bunları görüşmek suretiyle teminat altına alalım istiyoruz.”

‘Trump iyi duruş sergilemiştir’

Erdoğan, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına karşı Türkiye’nin tavrının ne olacağına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: “Yaptırımlarla ilgili her şeyden önce şunu bilmemiz lazım. Amerika nasıl stratejik ortağımız ise nasıl model ortağımız ise bizim dünyada diğer stratejik ortaklarımızla olan ilişkilerimizde de onlarla olan ilişkiyi kesmek bir defa bizim ülkeler arasındaki bağımsızlık anlayışımıza ters düşer. Hem komşumuz olacak, bunun yanında stratejik ortaklığımız olacak. Çünkü öyle ürünler alıyoruz ki onlardan bu ürünleri almadığımız zaman benim ülkemi kış boyu kim ısıtacak? Aynı şekilde burada kazan kazan esasına göre bir çok gelişme var. Bunları nereye koyacağız? Biz bunları Sayın Obama döneminde de zaten Amerika’ya açık, net söyledik. Şu anda da aynı şeyi söylüyoruz. Bunları farklı yerlerden ulaşmak suretiyle bizlere iletmek, tabii bizleri ayrıca üzmektedir. Fakat şu ana kadar Sayın Başkan bu konularda iyi bir duruş sergilemiştir. Ben bu duruşunun bundan sonraki süreçte de devam edeceğine inanıyorum... Temenni ederim ki yanlış adımlar atılmamış olsun.”

Haberin Devamı

Atanmış olanlar da görevden alınabilir

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir gazetecinin, “Kurul ve ofislerdeki atamalar merak ediliyor. Bu konudaki çalışmayı tamamlandınız mı? İsimleri ne zaman paylaşacaksınız?” sorusu üzerine, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bütün kurum kuruluşlar, ofisler, bunların üzerinde, kimleri nereye atayalım ve bununla ilgili de birçok arkadaşın ismi üzerinde görüş birliğine vardığımız gibi kendileriyle görüşmek suretiyle de ‘Şu arkadaşımız şuraya’ diyebileceğimiz isimler olacaktır. Fazla uzun sürmez, öyle zannediyorum ki 10-15 gün içerisinde inşallah bu yapılanmayı tamamlarız. Bir de tabii bu işin bu sistemde nihai noktası yoktur. Her an her şey olabilir, atanmış olan da tekrar görevden alınabilir. Çünkü biz burada başarıyı öncelikli olarak öne alıyoruz. Çünkü başarılı olmaya mahkumuz. Başarısızlık bu sistemde bizim kitabımızda yer almıyor. Başarılı olacağız, işin olmazsa olmazı bu.”

Putin ile Suriye’yi konuşacağız

Zirve heyetine Hulusi Akar’ı da aldı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dün Esenboğa Havalimanı’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Ercan Topaca, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve diğer ilgililer uğurladı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir de Johannesburg’a gitti. -ANKARA Milliyet