Siyaset Seçilince tutukluluk sona ersin

Seçilince tutukluluk sona ersin

13.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi, seçimden önce başlanan soruşturmaların yürütülmesini ve mahkûmiyet halinde milletvekilliğinin sona ermesinin beklenmesini içeriyor

Seçilince tutukluluk sona ersin

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, tutuklu vekil sorununun çözülmesini amaçlıyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) değişiklik öngören teklifle, kanuna, “Tutuklu iken milletvekili seçilen bir kimsenin, milletvekili seçildiğini gösteren belgenin, ilgili mahkemeye ibrazı üzerine tutukluluk haline derhal son verilir” hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

Dönem sonu
Hamzaçebi ve Öztürk tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, CMK’da değişiklik öngörüyor. Teklif, kanuna, “Tutuklu iken milletvekili seçilen bir kimsenin, milletvekili seçildiğini gösteren belgenin, ilgili mahkemeye ibrazı üzerine tutukluluk haline derhal son verilir. Seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlarda soruşturma ve kovuşturma, tutuksuz olarak aynen sürdürülür. Yargılamanın, sanığın milletvekili iken mahkumiyetiyle sonuçlanması halinde verilen cezanın infazı, dönem sonunda milletvekilliği sıfatının sona ermesine bırakılır” hükmünün eklenmesini öngörüyor. Teklif, özel yetkili mahkemelerde görülen davaların başından itibaren yeniden görülmesini de içeriyor. Teklifin gerekçesinde ise “Bir kişinin tutuklanması ya da tutuklu yargılanması, sonunda o kişinin mahkum olacağını göstermez. Bir kişinin hakkında soruşturma ya da kovuşturmanın devam etmesi, o kişinin tutukluluk halinin devamını gerektirmez” denildi.