Siyaset Şero’nun maması ceza getirdi

Şero’nun maması ceza getirdi

21.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2008 ila 2009’da toplam 2 milyon 691 bin 72 lira ‘usulsüz’ harcama yaptığına karar verdi

Şero’nun maması ceza getirdi

Anayasa Mahkemesi, 2008 ve 2009 yılı hesaplarını incelediği CHP’nin toplam 2 milyon 691 bin 72 liralık harcamasını “usulsüz” buldu. Usulsüz bulunan harcamaları arasında, Deniz Feneri davasının eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP’li Ali Kılıç hakkında açtığı tazminat davası harcamaları, TEKEL işçilerine yemek dağıtılması ve partinin kedisi Şero’ya alınan süt ve kum faturası da var. Anayasa Mahkemesi, “usulsüz” bulunan 2 milyon 691 bin 72 liranın Hazine’ye gelir kaydedilmesine karar verdi. Kararda CHP, özellikle istenilen bilgileri bildirmesi ve personele avans, içeriği belirtilmeyen yemekler vermemesi konusunda uyarıldı.

Deniz Feneri de cezalık
CHP’nin usulsüz bulunan harcamaları arasında, Deniz Feneri davasının eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP’li Ali Kılıç hakkında açtığı tazminat davası harcamaları ile CHP’nin TRT aleyhine açtığı davanın masrafları da yer aldı. Yüksek Mahkeme, toplu sözleşmede yer almamasına rağmen CHP’nin personeline yılbaşında 75’er TL’lik ödeme yapmasını, eylemdeki TEKEL işçilerine yemek dağıtmasını ve partinin kedisi Şero’ya alınan süt ve kum faturası da usulsüz bulundu.

Paksüt’ten karara itiraz
Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt ise Deniz Feneri cezasına itiraz ederek, parti faaliyetleri nedeniyle açılan davaların masraflarının kişilere ödetilmesinin siyasi yaşamın alanını daraltacağını savundu.

Haberin Devamı

Umut Oran: Adım atamayız
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Anayasa Mahkemesi’nin son derece siyasi, yanlı ve daraltıcı bir yorum yaptığının, siyasi faaliyet alanını son derece kısıtlayıcı davrandığını savunan Oran, şöyle devam etti: “Kararda kendi personeline, güvenlik görevlilerine veya gönüllülerimize verilmiş yemekler bile faaliyet alanı dışında bırakılmış; usulsüzlük yaratılmaya çalışılmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bu görüşüne göre, bir partinin kendi siyasi faaliyetleri için yapması zorunlu olan hiçbir adım atılamaz.”

İşte o harcamalar

Anayasa Mahkemesi’nin ‘usulsüz’ bulduğu CHP harcamalarının bazıları şöyle:
* Önlük, biberon, bebek şampuanı ve kremi gibi bebek ürünleri.
* Bebek seti ve takımları
* Araç muayene gecikmesi, trafik cezası, araç çekme bedeli.
* 20 bin TL’lik altın alımı.
* Doğalgaz faturaları gecikmesi.
* 4 Mart 2009’da Wisacat kedi kumu ve şişe süt alınması.
* 2009’da sinema giriş ücreti, kola, su, böğürtlenli Nestea, küçük popcorn bedeli.
* 24 adet Kavaklıdere Kalecik şarabı.
* 15 adet Redbull alınması.
* 6 adet bulaşık makinası.
* Ali Kılıç ve Deniz Baykal’a karşı açılan Deniz Feneri davasında ödenen 15 bin euro fatura.
* TRT’ye karşı açılan tazminat davası bedeli.
* İlaç bedelleri.
* Gömlek, ayakkabı gibi giyim eşyaları.
* TEKEL grevcilerine taşınan yemeklerin faturası.
* CHP personeline alınan madlen çikolata.
* Ali Gülen’e Kılıçdaroğlu ile Ali Kılıç hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili hukuki yazışma ve mütalaa ücreti olarak ödenen 3 bin euro.
* Kemal Anadol, Önder Sav ve Kemal Kılıçdaroğlu’na ait çeşitli mahkemelerdeki davalara ilişkin dosya giderlerinden oluşan 4 bin 969.
* Halk TV’nin ödemekle yükümlü olduğu iki faturaya ait 755 bin 200 liralık giderleri partinin karşılaması.