Siyaset Sivil, özgürlükçü anayasa yapacağız

Sivil, özgürlükçü anayasa yapacağız

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’ın kuruluş yıl dönümünde ‘yeni anayasa’ çağrısını yineledi. Erdoğan, ayrıca ahilik geleneğinin temelini oluşturan usta-çırak sisteminin yargıya da taşınacağını belirterek, hâkim ve savcı yardımcılığı uygulamasının yakında başlayacağını söyledi.

Sivil, özgürlükçü anayasa yapacağız

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’da düzenlenen İdari Yargı Günü ve Danıştay’ın 154. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri’ne katıldı. Cumhurbaykanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve Sayıştay Başkanı Metin Yener de etkinlikte yer aldı. Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

AHİLİK SİSTEMİNİN TEMELİ: Kanunların doğruluğu kadar kanun uygulayıcılarının niteliği de adaletin tecellisinde hayati öneme sahiptir. Bu anlayışla yargı teşkilatımızın insan gücü kalitesini ve donanımını artırmak için hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getiriyoruz. Yargının tüm kademelerinde toplamda 3 yıl süreyle yardımcı sıfatıyla görev yapacak hakim ve savcılarımız böylece sisteme bütünüyle hakim olacaktır. Bir anlamda ahilik geleneğimizin temelini oluşturan usta-çırak sistemini yargıya da taşıyoruz. Bu yeni sistemi çok yakında fiilen başlatıyoruz.

HUKUKÇU DURUŞU: Cumhuriyet tarihi maalesef yargının darbeciler ve vesayet güçleri lehine taraf olduğu Yassıada yargılamalarından 28 Şubat brifinglerine kadar pek çok kötü örneklerle doludur. Siyasetin etki alanın genişletme çabalarına yargı alanı da dahilidir. Sanmayın ki bu sorun Türkiye’ye mahsustur. Amerika’sından Avrupa’sına her yerde aynı çekişme yaşanmıştır, halen de yaşanmaktadır. Hukuk adına dünyanın nerelerinde ne yüz kızartıcı, utanç verici durumlarla karşılaştığımızı bizler biliyoruz. Bu ülkede hiçbir savcının, hakimin yargı mensubunun hukukla bağdaşmayan herhangi bir yaklaşımla karşıma gelmesini, taleplerimi hukuk dışında bir süzgeçle değerlendirmesini doğrusu istemem. Ama aynı zamanda yargı mensuplarının bu hukukçu duruşunu, bilaistisna herkesin karşısında ve her şartta sergilemesini de beklerim.

Haberin Devamı

HUKUK DEVLETİ MÜCADELESİ VERİYORUM: Geçmişte hukuka aykırı pek çok tarize, tacize, cezaya muhatap olmuş bir siyasetçi olarak ülke yönetimine geldiğim günden beri Türkiye’nin hukuk devleti niteliğini güçlendirmenin mücadelesini veriyorum. Yaptığımız reformlarla anayasadan yasalara, idari uygulamalardan uluslararası sözleşmelere kadar geniş bir alanda hukuk devletini tahkim ettik.

DARBE MAHSULÜ: Ülkemizi yeni, tamamen demokratik yaklaşımla ve yalın dille yazılmış yeni bir anayasaya kavuşturmak için TBMM bünyesinde defalarca teşebbüste bulunduk... Geçtiğimiz yıl yeni bir anayasa için tekrar harekete geçtik. Kendi hazırlıklarımızı yürütürken muhalefet cenahından ortaya en azından bir metin teklifi koymasını bekledik. Önümüze üzerinde konuşabileceğimiz bir metin gelmedi. Biz de kendi hazırlığımızı beklemeye almak mecburiyetinde kaldık. Ancak milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği darbe mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. İmkan bulduğumuzda ülkemizi sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya mutlaka kavuşturacağız. Anayasamızın toplamda 134 hükmü geçtiğimiz 20 yıl boyunca değişti. Sadece anayasayla sınırlı kalmadık, temel kanunların neredeyse tamamını hem çağın gereklerine uygun hale getirecek hem de demokrasi ve özgürlük alanlarını genişletecek şekilde yenilemiş olduk. Hayatın akışı içinde ihtiyaç duyulan her konuda ve her vakit bu tür değişikliklerin yapılması gayet tabiidir.

Haberin Devamı

FETÖ ile tarihi mücadele

Yakın tarihte FETÖ ihanet çetesinin yargı içindeki dehşet verici yapılanmasına hep birlikte şahit olduk. Ülkesine, milletine, adalete bağlı savcılar ve hakimler, kendi içlerinden başlayarak Türkiye’nin FETÖ tehdidinden hukuk yoluyla kurtulmasına da öncülük ettiler. Bu tarihi mücadelede görev alan tüm yargı mensuplarına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yargı mensupları olarak sizlerin hukuk devleti ilkesi çerçevesinde verdiğiniz ve vereceğiniz her mücadelenizde yanınızda yer alacağımızdan şüpheniz olmasın.