Siyaset ‘Sorunlar ancak diyalog ile çözülür’

‘Sorunlar ancak diyalog ile çözülür’

09.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin (AB), sorunları ancak diyalog ve diplomasiyle çözebileceğini söyledi.

‘Sorunlar ancak diyalog ile çözülür’

Çavuşoğlu dün Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bakanlıkta yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, 10-11 Aralık’ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’ne ilişkin, “AB’den her zaman  stratejik ve aklıselim davranmasını bekliyoruz. Sorunların çözümüne de katkı yapmasını isteriz ama bunun için AB’nin dürüst bir ara bulucu rolünü üstlenmesi lazım” dedi. Son dönemde Türkiye’nin diplomasiye önemli fırsatlar verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Birincisinde (Oruç Reis) geminin çıkışını geciktirdik, ikincisinde bakım için gemi Antalya Limanı’na geldi. Bu süreçlerin iyi değerlendirilmesini istedik ama Yunanistan’ın ve Rum kesiminin kışkırtıcı adımlarını gördük. Böyle bir süreçte AB, Yunanistan’ı ve Rum kesimini masaya getirebilirdi, maalesef olmadı” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın kışkırtıcı tavırlarının özellikle 20 Ekim’den bu yana devam ettiğine dikkat çekerek, “11 NAVTEX, 12 NOTAM yayınlamışlar. Ayrıca silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal etmek için kışkırtıcı adımlarda bulundu” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin, tüm bu süreçlerde çok sabırlı davrandığını vurgulayan Çavuşoğlu, Yunanistan’ın diyaloğa yanaşmadığını söyledi.

‘AB teşekkür etmeli’

AB’nin Türkiye’ye çok teşekkür etmesi gerektiğini kaydeden Szijjarto da, “Türkiye 4 milyon göçmeni ağırlıyor. Bunu yapmasa, Balkanlar üzerinden öylesine büyük kitleler halinde yüz binlerce yasa dışı göçmen Macaristan’ın güney sınırlarında belirecektir” vurgulamasını yaptı. Szijjarto, “AB’nin Türkiye’ye çok teşekkür etmesi gerek. İster beğensinler, ister beğenmesinler. Avrupa’nın güvenliği önemli ölçüde Türkiye’nin elindedir” değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Szijjarto’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Basına kapalı kabul, bir saat sürdü.