Siyaset Süreç tıkanmasın mesajını verdi

Süreç tıkanmasın mesajını verdi

16.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öcalan, çekilmeyi yeniden başlatma mesajı vermedi, sürecin devamı için yeni şartlar ileri sürdü. “Hem Kandil’e hem devlete gerekli olanak ve araçları ilettim” dedi.

Süreç tıkanmasın mesajını verdi

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile Grup Başkanvekili Pervin Buldan, KCK’nın geri çekilmeyi durdurması ile ortaya çıkan krizi gidermek için Adalet Bakanlığı’nın izni ile dün İmralı’ya gitti. Kapsamlı görüşme sonrası BDP’liler aracılığıyla kısa bir açıklama yapan Öcalan, beklentinin aksine örgüte “Çekilmeyi yeniden başlatın” çağrısı yapmazken, “Anlamlı bir müzakere için gerekli olanak ve araçları devlete ve Kandil’e iletmiş durumdayım” dedi.

‘Ateşkes anlamlı’
Karşılıklı ateşkesin sürmesini anlamlı bulduğunu söyleyen Öcalan, “Özellikle devletin derinlikli bir müzakere için yeterli araçları ve imkanları yaratması sürecin ilerlemesi için elzemdir. Önerilerim ve düşüncelerim doğrultusunda zorlukları aşmayı başarırsak yeni bir formata evrilmiş derinlikli bir müzakere ile yola devam edebiliriz” dedi. Öcalan, sürecin zor ve çetin geçeceğini de vurguladı.
Demirtaş ve Buldan’dan oluşan BDP’nin 10. İmralı heyeti, Öcalan ile dün İmralı’da uzun bir görüşme yaptı. Görüşmede, çözüm sürecinde kesintiye uğrayan üç aşamalı eylem planı, hükümetin demokratikleşme paketi, Kürt Ulusal Konferansı ve Suriye’nin Rojava bölgesinde PYD ile El Nusra Cephesi arasında devam eden çatışmalar ile yerel seçim çalışmaları ele alındı. Öcalan, örgütün çekilmeyi durdurma kararı vermesinin ardından hem hükümete, hem de örgüte kritik mesajlar gönderdi.

‘Başlatın’ demedi
Öcalan, beklentinin aksine, örgüte çekilmenin demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından yeniden başlatılması talimatı göndermedi. Öcalan, BDP’liler aracılığıyla yaptığı kısa açıklamada, ilk kez “yeni formata evrilmiş derinlikli müzakere” kavramını ortaya atarak, sürecin devamı için koşul olarak bu müzakerenin gerçekleşmesine işaret etti.
Öcalan, şu mesajları verdi:
“Öncelikle kamuoyuna sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Bir yıl önce başlattığımız diyalog sürecinin bundan böyle yeni bir formatla yani anlamlı bir müzakereye evrilterek, derinleştirerek sürdürmek gerektiğini düşünüyorum.
Anlamlı bir müzakere için gerekli olanak ve araçları devlete de Kandil’e de iletmiş durumdayım. Özellikle devletin, derinlikli bir müzakere için yeterli araçları ve imkanları yaratması sürecin ilerlemesi için elzemdir. Çözüme gidecek yolların ancak bu şekilde açılacağı gerçeğinden hareketle hükümetin de konuyu ciddiyetle ele almasını umuyorum.
Bu aşamada karşılıklı ateşkes durumunun korunuyor olmasına anlam biçtiğimi de belirtmek istiyorum. Hepimiz, sürecin çok anlamlı olduğunun farkındayız. Ancak anlamlı olduğu kadar zor ve çetin geçeceğini de hepimiz biliyoruz.
Önerilerim ve düşüncelerim doğrultusunda zorlukları aşmayı başarırsak yeni bir fortmata evrilmiş derinlikli bir müzakereyle yola devam edebiliriz. Özgürlük, demokrasi ve barışa olan tutkumla herkese en içten sevgi ve selamlarımı sunuyorum.”