Siyaset ‘Taliban mesajını olumlu karşıladık’

‘Taliban mesajını olumlu karşıladık’

18.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afganistan’a ilişkin olarak, “Biz tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz, Taliban dahil” dedi

‘Taliban mesajını olumlu karşıladık’

ANKARA Milliyet - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’ın sakinleşmesi gerektiğini ifade ederek, “Şu ana kadar Taliban’ın verdiği mesajları da olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz. Gerek yabancılara gerek diplomatik misyonlara gerekse kendi halkına yönelik. Umarım eylemlerde de bunu görürüz” dedi. Çavuşoğlu, dün Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile Ürdün’de ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesiyle Kabil’de bir boşluk oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, Taliban’ın bu gelişmeyle Kabil’e girerek ülke yönetimini de facto olarak ele geçirdiğini kaydetti. Çavuşoğlu, “Biz tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz, Taliban dahil. Aynı şekilde daha önce müzakereleri sürdüren Abdullah Abdullah, Hamid Karzai gibi önemli şahsiyetler hala Kabil’de ve Taliban’la görüşme hazırlıkları yapıyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Katar’ın bu girişimlerdeki rolünü de takdirle karşıladığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Şu anda ülkenin bir sakinleşmesi lazım. Şu ana kadar Taliban’ın verdiği mesajları da olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz. Gerek yabancılara gerek diplomatik misyonlara gerekse kendi halkına yönelik. Umarım eylemlerde de bunu görürüz. Biz Türkiye olarak kardeş Afganistan’ın kalkınmasını, istikrarını, barışını ve huzurunu desteklemeye devam edeceğiz. Afganistan’da gelişmeler hızlı şekilde gerçekleşti. Özellikle son haftalarda ABD’nin de çekilmesiyle Taliban’ın tüm şehirlerde ilerlediğini gördük.”

‘Tahliyeler sürecek’

Ülkenin bazı bölgeleri ve Kabil’deki havaalanında panik ortamı oluştuğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Havaalanında bizi üzen bazı görüntüler oldu. Sivillerin havaalanına girmesi ve piste, uçakların önüne gitmesiyle maalesef bazı kardeşlerimiz vefat etti. Tabii ülkeden ayrılmak isteyenlerin de güvenli şekilde ayrılması için gereğini yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, “Orada ABD ve İngiltere gibi bazı kardeş ülkelerin de askeri güçleri var. Burada 1-2 gün içinde güvenlik tamamen tesis edildikten sonra tahliyelerin yapılması devam edecek. Biz Türkiye olarak sadece kendi vatandaşlarımızın değil, diğer ülkelerin vatandaşlarının tahliyesine de yardımcı oluyoruz”                 bilgisini verdi.

Ürdün Kralı, kabul etti

Çavuşoğlu, Ürdün Kralı II. Abdullah ile yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise, “Ürdün Kralı II. Abdullah ile ikili ilişkilerimiz ve bölgesel meseleler üzerine verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kral Abdullah’ın Ürdün’ün gelişmesi yolunda attığı adımları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.