Siyaset Tek çadır, makul çözüm!

Tek çadır, makul çözüm!

15.06.2013 - 16:41 | Son Güncellenme:

Bu direniş iktidara geri adım attırmış, dünya ve Türkiye kamuoyunu arkasına almıştır. Flamalar, barikatlar ve çadırların kalması, bu desteği zaman içinde azaltabilir, sürekli çatışma ortamı insanları yorabilirdi. Bu olmadı; makul bir devam stratejisi izlendi.

Tek çadır, makul çözüm

Gezi neydi?’ derseniz, cevabım tereddütsüz ‘Türkiye’deki otoriterleşme eğilimine karşı partisiz, lidersiz, askersiz bir ültimatomdu’ olur. Gezi bize çok şey öğretti! Siyasetin sandık hesaplarına yansıyan saçma bir azınlık-çoğunluk denkleminin çok daha ötesinde olduğunu; itirazların haklılığını; demokrasinin gücünü hatırlattı.

Haberin Devamı

Uykulu, hatta uyuşmuş bir anımızda tatlı bir melodi olarka başladı.

Ve en önemlisi, ”öteki yüzde 50”nin ne kadar cesur kalabalık olduğunu gösterdi… Meğerse devletin dili, yıllardır itirazlarına kulak tıkadığı farklı insanları, hep birbirinden uzak tutmuş. Bu yüzden solcusu, çevrecisi, Beyaz Türk’ü, emekçisi, ulusalcısı, yetmez-ama-evetçisi, Kürt’ü, Karadenizlisi, aydını ve işçisi Gezi’de ilk kez karşılaştıklarında, önce hepsi bir afalladı.

Ama sağ olsun polisin TOMA’sı, biber gazı, iktidarın arkaik üslubu, yavaş yavaş insanlar birbirini tanıdı. Anladı. Ve sevdi.

Dostlar Gezi kazandı! Hepimize de parmak ısırtan bir demokrasi dersi verdi.

Bundan sonra doğru olan, bu enerjiyi, geliştirerek büyütmektir. Taksim Dayanışması’nın ‘tek çadır’ kararı ve flamaların toplatılması, son derece isabetlidir. O tek çadır, herkesi kapsayan bir platformdur. Bu direniş iktidara geri adım attırmış, dünya ve Türkiye kamuoyunu arkasına almıştır. Flamalar, barikatlar ve çadırların kalması, bu desteği zaman içinde azaltabilir, sürekli çatışma ortamı insanları yorabilirdi. Bu olmadı; makul bir devam stratejisi izlendi.

Haberin Devamı

Ama unutmayın: bundan sonra Türkiye’de hiçbir şey aynı olmayacak. Kimse çıkıp aklına göre bir köprü ismi, kafasına göre bir kanun yapamayacak. Hakaret edemeyecek. Hayatınıza kolay kolay müdahale edemeyecek. Evet Gezi sadece ağaçlarla ilgili değil; ama kimse çıkıp kafasına göre ağaç katliamı da yapamayacak.

Gezi hareketi, başka bir biçim alsa da devam ediyor. Ve etmeli.

Klasik siyaset kalıplarına girmese de, bu platform Türkiye’de demokrasi açığını yüzümüze vurdu. İnanıyorum, şu ya da bu şekilde ite kaka bu ülke yeniden demokratik reform yoluna girecek.

Ve Gezi, tarih kitaplarında bir milat sayılacak.