Siyaset 'Türkiye milletvekilliği ve tercihli oy gelmeli'

'Türkiye milletvekilliği ve tercihli oy gelmeli'

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’de zoru başaran bir isim olan Gürsel Erol, seçim sistemine yönelik önerilerde bulundu. Vekil sayısının 500’e düşürülmesini isteyen Erol, “100 milletvekili ise Türkiye Milletvekili olarak partilerin oy oranına göre seçilsin” dedi

Türkiye milletvekilliği ve tercihli oy gelmeli

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Tunceli milletvekiliydi, Elazığ’dan aday olup 41 yıl sonra CHP’nin bu ilden milletvekili çıkarmasını sağladı. Parti Meclisi’ne (PM) listeyi delerek girdi. Zoru başaran Gürsel Erol, şimdi seçim bölgesinde iddiasını bir adım öteye taşıyor. Önümüzdeki seçimde Elazığ’dan 2. sıra adayı olmak istediğini açıklayan Erol, bunun nedenini, “Artı bir milletvekili nasıl çıkarırız, partimizi nasıl iktidar yaparız çabası içinde olmalıyız” sözleriyle açıklıyor.

Haberin Devamı

Meclis bahçesinde sohbet ettiğimiz Erol, siyasetteki iddiasını, seçim sisteminden, turizm ve tarımın geliştirilmesine, terörle mücadeleye kadar çarpıcı önerilerini özetle şöyle aktardı:

HEDEF ARTI 1: Kasım 2015 seçimlerinde önseçim sonucu aday olduk, iki milletvekilliğinden birini HDP’den alarak seçildik. Sadece bir dönem Tunceli’den milletvekilliği yapacağımı söylemiştim, milletvekilliğim devam ederken daha önce İl Başkanlığı yaptığım Elazığ’dan adaylığımı dile getirdim. Siyaset iddia işidir. 12 Eylül sonrası hiçbir sosyal demokrat partinin milletvekili çıkaramadığı Türkiye’nin en milliyetçi ve muhafazakâr kenti Elazığ. Tunceli’de başka arkadaşlarımızın önünü açmak, hem de 41 yıldır milletvekili çıkaramadığımız bir kentte iddia ortaya koymak temel amacımızdı. ‘Ülkenin en köklü partisinin milletvekili çıkaramadığı il olmamalı’ iddiamız bizi Elazığ adaylığına yöneltti. Şimdi de Elazığ’da 2. sıradan aday olmak istediğimi açıkladım. Önümüzdeki seçim partimiz için bir seferberlik dönemi, öncelikle kendimize güvenmeliyiz ve her birimiz bölgelerimizde iddia sahibi olmalıyız. Artı bir milletvekilini nasıl çıkarırız, partimizi nasıl iktidar yaparız çabası içinde olmalıyız.

Haberin Devamı

EN GENÇ İL BAŞKANI: Aile geleneğimiz itibarıyla, 98 yıllık CHP’nin değerlerine hep bağlı olduk, büyük dedemiz TBMM’nin ilk milletvekillerinden Diyap Ağa’dan bu yana, partili sorumluluğumuz ve anlayışımız var. Başta babam, ailemizden birçok kişi siyasette aktif olarak yer aldı. Ben de 37 yıldır partinin her kademesinde görev yaptım. 1980 sonrası SHP’nin kurucu Gençlik Kolları Genel Başkanlığı görevinde bulundum, CHP tarihinin en genç İl Başkanı oldum. Siyaseti hiçbir zaman ‘ben ne olacağım’ anlayışıyla yapmadım, her zaman laik, demokratik, sosyal hukuk devletini, vatanımızın bütünlüğünü ve milletimizi önceleyen anlayış ile siyaset yaptım.

TERCİHLİ OY ÖNERİSİ: Seçim sistemimizin ve Siyasi Partiler Yasası’nın 12 Eylül darbesinin bir ürünü olduğu gerçekliği ile seçim sistemimizin daha demokratik olması için Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasaları değiştirilmeli. Halkın iradesinin kendi inisiyatifiyle doğrudan sandığa yansımasını sağlamak amacıyla 1991’de uygulanan ‘Tercihli Oy’ sistemi geri getirilmeli. Seçmen hangi partiye oy verirse versin herhangi bir partinin listesindeki milletvekiline işaret yöntemiyle oy verebilmeli. Milletvekili sayısı 500’e düşürülmeli ve 100 milletvekili Türkiye Milletvekili olarak partilerin aldığı oy oranına göre Meclis’te temsil edilmelidir. Oy oranına göre dağıtıma Türkiye barajı uygulanmamalıdır.

Haberin Devamı

CHP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI: CHP Genel Başkanı’nın, ‘ben aday olmak istiyorum’ demesi en doğal hakkıdır. Genel Başkanımızın kendi adaylığı ile ilgili bir kararı olursa tartışmaksızın destek veririz. Parti sorumluluğu bunu gerektirir... Millet İttifakı bileşenlerinin farklı siyasal görüşlerden gelmiş olmaları bu ittifaka güç kazandırıyor, çoğulcu bir anlayışın hala mümkün olduğuna dair Türkiye’ye umut veriyor. Millet İttifakı birlikteliği Türkiye’nin köklü sorunlarına, kendi siyasi tasavvurları ile çözüm ortaya koyabilen örnek bir birlikteliktir.

Haberin Devamı

 ‘İl sayımız 100 olmalı’

Büyük şehirlere göçler izine tabi olmalı. Kırsala geri dönüşler ‘Köy-Kent’ statüsünde özel kanunlarla teşvik edilmeli. Yerel yönetimlerin daha güçlü olduğu yeni planlamalara ihtiyaç var. 81 il olan il sayımız 100’e çıkarılmalıdır. İlçe sayılarımız buna göre çoğaltılmalı illerin ve ilçelerin sınırları yeniden belirlenmelidir. Bodrum, Manavgat, Alanya, Marmaris, Kuşadası gibi ilçeler ‘Turizm Kenti’, Ceylanpınar, Akhisar, Polatlı, Elbistan gibi ilçeler ‘Tarım Kenti’ ilan edilmeli, buralara özel yatırım teşvik programları düzenlenmeli. Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve ilgili kurum-kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmalı.

Tüm maaşını bağışlıyor

Eğitim ve yetişmiş insan ülkemizin en temel meselesi, üniversite okuyan öğrencilerin yaşamlarına katkı yapmayı önemsiyorum, bu nedenle Tunceli Milletvekilliği döneminde milletvekili maaşımın tamamını öğrencilere burs olarak verdim. Elazığ Milletvekili olarak da maaşımı Elazığspor’a, ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize ve yine öğrencilere burs veriyorum.