Siyaset ‘Türkiye’de kimse sahipsiz değildir’

‘Türkiye’de kimse sahipsiz değildir’

14.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sel afetinden büyük zarar gören Kastamonu Bozkurt’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı, “Hayatını kaybedenleri geri getiremeyiz ama devletimiz onun dışındaki her türlü kaybı telafi edecek güce, imkana, kararlılığa sahiptir, bundan endişeniz olmasın” dedi

‘Türkiye’de kimse sahipsiz değildir’

KASTAMONU AA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta selden etkilenen yerlerin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini bildirdi. Tüm zararların telafi edileceğini, konutların yeniden yapılacağını belirten Erdoğan, “Bunlar bizim işimiz, siz rahat olun. Bugüne kadar depremden sele ve yangına kadar yaşamış olduğumuz her hadisede Türkiye’de hiç kimsenin sahipsiz olmadığını hamd olsun dosta düşmana gösterdik” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, cuma namazını kıldığı Bozkurt Yeni Camisi’nde halka hitap etti. Salı günü başlayan yoğun yağışların, Kastamonu, Bartın, Sinop illerinde büyük sel felaketlerine neden olduğunu belirten Erdoğan, Kastamonu’da Bozkurt, Azdavay, İnebolu, Küre ve Pınarbaşı ilçelerinin bu yağışlardan en çok etkilenen yerler olduğunu söyledi. Bartın’ın Ulus, Sinop’un Ayancık ilçelerinin kimi köylerinin de selden ciddi şekilde etkilendiğine işaret eden Erdoğan, “geçmiş olsun” dileklerini iletti, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine baş sağlığı dileğinde bulundu.

‘Felaketlerle boğuşuyoruz’

Dünyanın birçok yeri gibi Türkiye’nin de bir süredir doğal felaketlerle boğuştuğuna dikkati çeken Erdoğan, Türkiye’nin güneyinde geçmişte eşi benzeri olmayan orman yangınları yaşandığını hatırlattı. Erdoğan, “Hamd olsun bu yangınların hemen hemen hepsini de kontrol altına almayı başardık. Ülkemizin kuzeyinde ise işte burada olduğu gibi sel felaketlerine maruz kaldık. Bir süre önce az önce ifade ettiğim gibi Doğu Karadeniz’de epeyce bir ilçemizde selin yol açtığı sıkıntılarla mücadele ettik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Dosta düşmana gösterdik’

Sel felaketinde evleri yıkılan vatandaşları yeni yuvalarına kavuşturmak için kolları sıvadıklarını da anlatan Erdoğan, “Aynı şekilde sel sebebiyle vatandaşlarımızın zararlarının telafisi için çalışmalara başladık. Hayatını kaybeden insanlarımızı geri getiremeyiz ama devletimiz onun dışındaki her türlü kaybı telafi edecek güce, imkana, kararlılığa sahiptir, bundan endişeniz olmasın. Bugüne kadar depremden sele ve yangına kadar yaşamış olduğumuz her hadisede Türkiye’de hiç kimsenin sahipsiz olmadığını hamd olsun dosta düşmana gösterdik. Bu arada diğer afet bölgelerinde de ifade ettiğim gibi burada da yine aynısını söylüyorum. Genel Hayata Etkili Afet bölgesi olarak burayı da aynı şekilde ilan ediyoruz. Kastamonu, Bartın, Sinop” açıklamasında bulundu.

Kredi desteği

Erdoğan, hasar tespit çalışmalarının 120 ayrı ekiple yürütüldüğüne dikkati çekerek, “Kredi desteğinden vergi ertelemelerine kadar tüm acil tedbirleri devreye almış durumdayız... Kurumlarımıza ilk etapta ihtiyaçları olan ödenekler hemen gönderilmiştir. Bölgedeki diğer iller de teyakkuz durumuna geçirilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Bozkurt ilçesinde vatandaşlara hitap ettikten sonra Jandarma Genel Komutanlığı Mobil Harekat Merkezi’nde düzenlenen koordinasyon toplantısına başkanlık etti. Erdoğan, ayrıca afette hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla bir araya gelerek, kendilerine baş sağlığı diledi.

‘Biz bir ölür bin diriliriz’

Erdoğan, doğal felaketlerin ülkelerin ve milletlerin birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşma duygularının öne çıktığı dönemler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu işin siyaseti olmaz ama bakıyorum ki bazı kanallarda siyasetle yakından uzaktan da ilgisi, alakası olmayan tipler çıkıyor. Bütün bu afetlerin neyi, nasıl gelip götürdüğünden haberi olmayanlar çıkıyor, ileri geri konuşuyorlar. Bugüne kadar bir gramlık iş üretememiş olanlar ileri geri konuşuyorlar. Maalesef biz işimize bakacağız ve onların bu şekilde yaklaşımı bizi üzmez... Onlar bakıyorsunuz hâlâ gelip ‘Erdoğan’a ben nasıl vurayım da ona bir yerden yara vereyim’ dertleri bu. Yara veremezsin, biz bu milletle beraberiz, milletimizle beraber bu yola devam edeceğiz. Allah’ın izniyle biz bir ölür, bin diriliriz, aşıyoruz aşacağız işte.”

Haberin Devamı

Her dönemde olduğu gibi bugün de bozguncuların, ülkeyi kötülemek, milletin arasına fitne sokmak için ortaya çıkabildiklerine işaret eden Erdoğan, “Biliyoruz ki milletimiz, bunların hiçbirine de itibar etmiyor” diye konuştu.

‘Küllerimizden yeniden ayağa kalkacağız inşallah’

Erdoğan, cuma namazı için Yeni Cami’ye gittiği sırada kendisini bekleyen vatandaşları de selamladı. Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı otobüsünden hitap eden Erdoğan, “Şunu çok açık, net söylüyorum, Allah’ın izniyle bu afetleri de aşacağız. Ne gerekiyorsa devlet olarak elimizden geleni süratle yapıp, küllerimizden inşallah yeniden ayağa kalkacağız. Hiç merak etmeyin evelallah bu millet hiçbir zaman çömelmedi, yine çömelmeyeceğiz. Bu devlet hiçbir zaman çökmedi, yıkılmadı yine yıkılmayacağız ve süratle en kısa zamanda bütün mağduriyetleri gidermenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Kurtarma ekiplerini alınlarından öperim’

Güvenlik güçlerinin mahsur kalan vatandaşları helikopterlerle kahramanca kurtardığını vurgulayan Erdoğan, “Bu kahramanlarımız alnından öpülesi kahramanlarımız. Hiçbir şeyden yılmadan bunu başardılar ve bu yaptıkları operasyonda mağdur durumda olanların yüzde 95’ini kurtardılar. Allah göstermesin aksi olabilirdi, değil mi? Ama bunu başardılar. Bu öyle her kişinin kârı değil, er kişinin kârıdır. Ben askerimizi, polisimizi, bu operasyonda görev alan bütün kardeşlerimizi alnından öpüyorum” diye konuştu. Erdoğan, sepetin içerisindeki yeni doğmuş bebeğin kurtuluşunun gözleri yaşarttığını kaydetti.

‘Türkiye’de kimse sahipsiz değildir’

Afetzedenin cenaze törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, selde hayatını kaybeden Fatih Keşaplı (44) için kılınan cenaze namazında saf tuttu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından kıldırılan cenaze namazı ve edilen duaların ardından konuşan Erdoğan, “Her nefis ölümü tadacaktır” ayetini hatırlatarak, “Bunun nerede, nasıl olacağı belli değil. Tıpkı, Fatih kardeşimizde de olduğu gibi. Netice itibarıyla böyle bir sel afeti ve bu sel afetinin neticesinde de Fatih kardeşimizi Hakk’a uğurluyoruz” dedi. Keşaplı için Fatiha okuyan Erdoğan, tabuta omuz verdi.

Kemer köprü talimatı

DSİ’nin bölgedeki çalışmasına yarın başlayacağını belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Bunlar bizim işimiz, siz rahat olun. Gelirken helikopterde de Adil Bakanıma söyledim, ‘artık düz köprü değil, kemer köprü.’ Kemer köprü yapmak suretiyle, bütün bu ağaçlar geliyorlar buraları tıkıyorlar. Mümkün olduğunca da betondan öte taş köprü olarak da bunları, kemer köprüyü yapıp bunların köprü altından gitmelerini sağlamış olacağız. Bunun proje çalışmalarını da bakanlık şu anda yürütüyor.”