Siyaset Ya sırayla asarlarsa

Ya sırayla asarlarsa

02.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ya sırayla asarlarsa

Ya sırayla asarlarsa


Faruk Keskin, Kadir Temiz Antalya


TBMM'de bekleyen 47 idam dosyası, Abdullah Öcalan'a verilen cezanın ardından yeniden gündeme gelirken, idam mahkumlarının aileleri "Öcalan için çocuklarımız da asılmasın" diyerek gözyaşı döküyor.
Asılması gündeme gelen ve aralarında bir polis memurunun da bulunduğu altı kişiyi öldüren Murat Katrağ ile Dev - Sol davasında bir polis memurunu öldürmekten idama mahkum olan Ali Teke'nin (38) Antalya'da oturan aileleri, Öcalan'ın idam edilmesini isterken, çocuklarının cezasının infazını önlemek için her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi.
Anne Necibe Katrağ, oğlunun insanlara çok çabuk inandığını ifade ederek "Birileri aklını çelmiş ve bu cinayetleri işlemiş. 30 bin kişinin katiliyle oğlum aynı kefeye konulmamalı. Öcalan asılsın, ancak oğlumu asmasınlar" dedi.
Katrağ'ın eşi Ayla Katrağ da eşiyle cinayetleri işlemeden önce nişanlandıklarını ve hamile kaldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Murat cezaevindeyken oğlum Mehmet Emin'i dünyaya getirdim. Murat'la cezaevinde resmi nikah kıydık. Aslında iki taksiciyle bir polisi öldürdü. Diğer cinayetler üzerine kaldı. Murat'ı çok seviyorum. Çocuğumun babasının asılmasına asla razı olmam. Onun hayatta olduğunu bilmek bile bana yetiyor. Murat hata yapıp insan öldürdü, devletin de aynı hatayı yapmasını istemiyorum. Apo beni ilgilendirmiyor."
İlk kez cezaevinde tanıştığı babasının fotoğraflarına bakarak avunan Mehmet Emin (7) ise babasına kavuşacağı günü bekliyor.
Katrağ, 1992'de Antalya'da 15 günde beş kişiyi öldürdü. Dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'nün mitinginde polisler tarafından yakalanmak istendiğinde bir polis memurunu yaraladı ve kaçtı. Katrağ, sıkıştırıldığı bir evde polis memuru Salih Kaçar'ı da öldürdükten sonra vurularak yakalandı.

Ağlarsa anam ağlar

Çocuklarının idam edileceği korkusuyla yaşayan bir başka aile de Manavgat'ın Değirmenözü köyünde oturuyor. Oğulları Teke'nin terörist olduğuna inanmayan Hüseyin (75) ve Zeynep Teke (73) çifti, gözyaşı dökerek çocuklarının asılmamasını istiyor.