Siyaset Yeni anayasada ‘dibace’ sürprizi

Yeni anayasada ‘dibace’ sürprizi

27.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin yeni anayasa taslağında mevcuttaki gibi, “dibace” denilen bir, “başlangıç” kısmının bulunacağı, ancak bugünkünden farklı olarak söz konusu kısmın anayasa metninden sayılmayacağı öğrenildi.

Yeni anayasada ‘dibace’ sürprizi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daha önce nisandaki Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına sunulması talimatını verdiği, ancak daha sonra, “biraz demlenmeye bırakmak lazım” ifadelerini kullandığı yeni anayasa taslağına ilişkin Ak Parti’de çalışmalar sürüyor. Parti içinde, “akiller grubu” ve “üst akıl grubu” olarak da adlandırılan 12-15 kişilik yeni Anayasa Komisyonu, bir yandan ana ilkeler ve stratejiye ilişkin Davutoğlu başkanlığında toplantılar gerçekleştirirken, bu ekipten bazı isimlerin akademisyen ve uzmanlara takviye edilmesiyle oluşturulan daha dar kapsamlı bir heyet ise, “yazım komisyonu” olarak görev yapıyor.

Milliyet’in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yeni anayasanın “dil”inin emanet edildiği Başbakan Başdanışmanı, yazar İskender Pala’nın da yer aldığı yazım komisyonu, üst komisyonda alınan kararlar uyarınca yaklaşık 2 hafta önce metin yazım çalışmalarına start verdi.

Ak Parti’nin yeni Anayasa Komisyonu’nda ilk etapta anayasaların yapılış sebepleri ve dayandıkları temel felsefe ile ilkelerin açıklandığı “başlangıç” kısmının olup olmayacağı tartışıldı. Parti kurmaylarının aktardığı bilgiye göre, yapılan değerendirmelerin ardından Ak Parti’nin yeni anayasa teklifinde, “dibace” denilen başlangıç kısmının bulunmasına karar verildi. Son dakikada, “başlangıç olsun” kararından vazgeçilmezse, yeni anayasa teklifinin başlangıç kısmı mevcuttakinden farklı olarak devleti değil, bireyi önceleyen, daha özgürlükçü bir dile sahip olacak. Mevcut anayasadan farklı olarak ayrıca “başlangıç” kısmının anayasa metnine dahil olmadığı hükme bağlanacak.

Ak Parti’nin bu yolla Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) geçmişte zaman zaman yaptığı gibi sadece anayasanın dibacesini gerekçe göstererek, iptal kararları vermesini önlemeyi amaçladığı belirtiliyor.

MKYK 29 Nisan’da
Davutoğlu, daha önce parti içinde oluşturulan Anayasa Komisyonu’na, nisan MKYK’sına taslağın sunulması talimatını vermişti. Ak Parti MKYK’nın bu ayki toplantısını 29 Nisan’da yapması planlanırken, parti kurmayları, ham taslağın bir bütün halinde bu MKYK’ya yetişmesinin zor olduğuna işaret ediyor.