Siyaset 'Yüksek enflasyon geçici bir durum'

'Yüksek enflasyon geçici bir durum'

05.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enflasyon oranlarındaki artışı değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Enflasyon oranı 11’inci ay olarak açıklandı. Beklediğimizden biraz yüksek geldi. Bunun geçici bir durum olduğunu, aralık ayındaki oranın daha düşük olacağını düşünüyoruz” dedi

Yüksek enflasyon geçici bir durum

Başbakan Binali Yıldırım, enflasyon oranlarındaki artışa ilişkin olarak, “Enflasyon oranı 11’inci ay olarak açıklandı. Dolayısıyla bu oran beklediğimizden biraz yüksek geldi. Bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Aralık ayındaki oranın bundan daha düşük olacağını öngörüyoruz.” dedi. Başbakan Yıldırım, Güney Kore’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

GÜNEY KORE ZİYARETİ: Ziyaretim esnasında Kore Cumhuriyeti Başbakanı ile kapsamlı, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştireceğiz. Ayrıca cumhurbaşkanı tarafından kabul edileceğim. Ulusal Meclis Başkanı ile de ayrıca bir görüşme yapacağız. Görüşmeler esnasında ikili, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel işbirliği konuları kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Terörle mücadele, düzensiz göç meselesi başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Kore’deki gerginlik gibi güncel bölgesel ve uluslararası konuları da görüşmüş olacağız. Bu ziyaret vesilesiyle Seul büyükelçiliğimizin yeni hizmet binasının açılışını da gerçekleştireceğiz. Aynı şekilde Güney Kore’de mukim vatandaşlarımızla da bir araya gelme fırsatımız olacak. Türk şehitliğinin bulunduğu şehirde anıtsal mezarları ziyaret edeceğiz.

Haberin Devamı

İKİ TEMEL SEBEP: Enflasyon oranı 11’inci ay olarak açıklandı. Dolayısıyla bu oran beklediğimizden biraz yüksek geldi. Genel olarak yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda yukarı doğru bir kıpırdanma var. Bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Aralık ayındaki oranın bundan daha düşük olacağını öngörüyoruz. 2018’de fevkalade bir durum olmazsa bu oran daha da düşecektir. İki tane temel sebep ön plana çıkıyor. Bir tanesi yüksek büyüme olduğu zaman enflasyonun biraz yukarı seviyede olması mümkün. Yani yüksek büyümeyi hedef aldığınız zaman enflasyon yukarı doğru hareketleniyor. Bu bir. İkincisi tabii son birkaç ayda küresel finans piyasalarında yaşanan özellikle de gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiren kur hareketleri ve buradaki dalgalanmalar da kısmen enflasyon oranına etki ediyor. Bütün bunları dikkate aldığımızda önümüzdeki sene hedefimiz enflasyonu olabildiğince, mümkünse tek haneli bir onara düşürmek yönünde olacaktır. Bu yönde de bazı önemli kararlar almış olacağız, bunların çalışmaları da devam ediyor.

TAŞERONDA 12 MADDE: Taşeron olarak çalışanların kadroya alınması, daha doğrusu sürekli çalışan hale getirilmesi yönünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve İçişleri bakanlığımızın yaptıkları çalışmalar tamamlandı ve bu konudaki düzenleme son şeklini aldı. Esas itibariyle şu kadarını söyleyeyim, bu statüde çalışan yüzbinleri ifade edeceğimiz kişilerin kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek. Düzenlemenin detayları 12 maddeden oluşuyor. Detayları çalışma ve sosyal güvenlik bakanımız bu hafta içinde ilgili taraflarla kamuoyu ile paylaşmış olacak. Muhtemelen grup toplantımızda da sayın cumhurbaşkanımız bu konuya değinebilir.

Haberin Devamı

Ana haber bültenleri reyting dışı tutulsun

Başbakan Binali Yıldırım, ana haber bültenlerinin reyting ölçümlerinden çıkarılmasına dair bir çalışma yapılmasını istedi. Yıldırım, geçen hafta Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çankaya Köşkü’nde, basına kapalı gerçekleşen kabul 1 saat sürerken dikkati çeken bir konunun da gündeme geldiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Yıldırım, “Ana haber bültenleri reyting kaygısı ile bazen bu tarz haberleri veriyor, uzattıkça da uzatıyor. Bu reyting ölçümlerinden ana haber bültenleri çıkarılırsa aradaki bu rekabet de kalkar ve bu tür haberler azalabilir. Bu haberleri yapmayan veya çok az veren kanallar da var. Reytingleri düşük olabilir ama haberleri veriyor. Ana haber bültenleri de reyting kaygısından kurtulursa haber içerikleri daha dolu ve düzgün olacaktır” değerlendirmesi yaptı. Yerlikaya, bu konuda bir çalışma yapacaklarını da kaydetti. (KIVANÇ EL Ankara)

Haberin Devamı

Canikli’nin oğlunun nikahını müftü kıydı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin oğlu Furkan Canikli ile Rabia Tuna’nın nikah şahidi oldu. Ankara Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu’nun kıydığı nikah, 3 gün önce imamlara resmi nikâh yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından basına yansıyan ilk nikâh oldu. Devletin zirvesi de ilk kez bir müftü nikahına şahitlik etmiş oldu.