Gündem Son dakika... Sütlüce'de boşaltılan bina canlı yayında çöktü!

Son dakika... Sütlüce'de boşaltılan bina canlı yayında çöktü!

24.07.2018 - 10:40 | Son Güncellenme:

Sütlüce'de toprak kayması yaşanan bina çöktü. İlk belirlemelere göre inşaatın temel atma çalışmaları sırasında toprak kayması meydana gelmişti. İlerleyen saatlerde toprak kaymasının devam ettiği gözlenen bina, çevredekilerin korku dolu gözleri arasında büyük bir gürültüyle çöktü. Çökme anı saniye saniye kaydedildi.

Son dakika... Sütlücede boşaltılan bina canlı yayında çöktü

Beyoğlu Sütlüce'de bulunan Fuaye Sokak'ta bir inşaatın temel atma çalışması sırasında toprak kayması meydana geldi.

Haberin Devamı

4 katlı binadaki vatandaşlar, olay yerine gelen ekipler tarafından tahliye edildi.

Cadde de iki taraflı olarak yaya ve araç trafiğine kapatıldı. İlerleyen saatlerde toprak kaymasının devam ettiği bina, çevredekilerin korku dolu gözleri arasında bina büyük bir gürültüyle çöktü.

İŞTE BİNANIN YIKILMA ANI

Dışarıda bekleyenler binanın yıkıldığı anda gözyaşlarına boğuldu. Yıkılan binanın çevresinde bulunan binalardaki oturanlar ve tahliye edilen vatandaşlardan bazıları binanın kayma anlarında yaşadıklarını anlattıllar.

"CANIMIZI ZOR DIŞARI ATTIK"

Yıkılan binanın yanındaki binalardan birinde oturan bir kadın, "Bir gümbürtü bir toprak bir ses... Sanki bomba patladı. Canımızı zor kurtardık. Hiç bir şey alamadım. Ben giriş kattayım.'Bina çöküyor' diye diş fırçamı attım yalın ayak dışarı fırladım. Zaten binaların arasında boşluk vardı. Biz binamız çöker diye düşünüyorduk önceden" dedi.

Haberin Devamı

Başka bir kadın da "Gürültüye kalktık canımızı zor dışarıya attık. Çatlaklar için uyardık. Belediyeye şikayet ettik. Dilekçe verdik. Kimse oralı olmadı. Şimdi de evlerimize giremiyoruz." ifadelerini kullandı.

"PANTOLONUMU SOKAKTA GİYDİM"

Binada yaşayan vatandaşlardan Mürsel Cihanan, “Burası 8 aydır böyle savcılığa ve belediyeye başvurduk. Burada 18 tane daire, can var. Sabah elbiseleri dışarıda giydik. Kimse umursamadı, burada inşaat var aşağıya 3 kat iniyorlar. İnmeyin yeter dedik, dilekçe verdik belediyeye indirmeyin dedik. Hiç kimse dinlemedi, yine yaptılar. Herkes mağdur, bugün pantolonumu sokakta giydim. Kendimi dışarıya girdim. Bina her an çökebilir. Burası 8 yıllık bina, temel açmadan dolayı böyle oldu. Binanın altı kaya, burada binalar var” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: "EVİ ÇÖKEN BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN DURUMU BİZE AİTTİR"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Sütlüce'de çöken apartmana ilişkin "Evi çöken bütün vatandaşımızın durumu bize aittir, bizim misafirimizdir. Onların bu geçici sürede hayata nasıl entegre olacaklarını biz koordine edeceğiz, yarım saat sonra toplantı yapıyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Demircan, Beyoğlu Sütlüce'de zemininde toprak kayması oluşan binanın çökmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı, Beyoğlu Belediyesi'nin bölgede bulunduğunu belirten Demircan, şunları söyledi:

"Evi çöken bütün vatandaşlarımızın durumu bize aittir, onlar bizim misafirimizdir. Onların bu geçici sürede hayata nasıl entegre olacaklarını biz koordine edeceğiz, yarım saat sonra toplantı yapıyoruz onlarla. Burada şu anda malı zarar görmüş bütün vatandaşlarımızın mesuliyeti bizde, onları sahiplenmek bizim vazifemizdir. Devletin, hükümetin tüm birimleri burada toplantı yapacağız, onlara gerekli yardımı ulaştıracağız, kısa, orta ve uzun vadede bu binaları yeniden ayağa kaldırılması dahil hepsini konuşacağız."

Demircan, teknik raporların da çıktığına ve bunlara göre adım atılacağına değinerek, "Bizim için şu anda önemli olan sokakta kalmış vatandaşımızı, çoluğuyla çocuğuyla kontrol altına almak, onları hayata entegre etmek ve sıkıntı yaşatmamak." diye konuştu.

Haberin Devamı

"TOPAM 9 BİNAYI TEHDİT ALTINDA GÖRDÜK"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Sütlüce'de çöken bina ile tehdit altında bulunan iki binadaki 29 aileyi çevredeki otellere yerleştirdiklerini bildirdi.

Demircan, Beyoğlu Sütlüce'de zemininde toprak kayması oluşması sonucu çöken 4 katlı apartman ile risk altında bulunan diğer bina sakinleriyle toplantı yaptı.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantı sonunda açıklama yapan Demircan, olayda can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Teknik raporlar çıktıktan sonra olayın nedenini izah edeceklerini anlatan Demircan, "Bugün için önümüzde doğrudan ilgilendiğimiz 3, dolaylı ilgilendiğimiz 6 bina var. Toplam 9 binayı tehdit altında gördük." diye konuştu.

Çöken bina ile diğer iki binada yaşayan kiracı ve mal sahibi 29 aileyi çevredeki otellere yerleştirdiklerini aktaran Demircan, teknik raporlar doğrultusunda tedbiren boşaltılan diğer 6 binada da gün içinde neler yapılacağına karar vereceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Demircan, bakanlık, kaymakamlık, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi olarak ilk andan itibaren sahada bulunduklarını dile getirerek, "Gerekli uyarıları yaptık. Sevindiğimiz tek nokta şudur; hiç kimsenin canına zarar gelmedi. Gelen mala geldi." dedi.

Bir gazetecinin "İnşaat çalışması kime ait?" sorusuna Demircan, "9 bina sıkıntı altında. O üçü, sıkıntılı. Diğer altı binayı da bu anlamda gözlemliyoruz. Biz şu anda zarar görenlerle ilgileniyoruz. Dolayısıyla teknik raporlar, incelemeler çalışmalar neticesinde ortaya çıkar, kamuoyuyla paylaşırız." dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, açıklamanın ardından çökmenin meydanı geldiği alanda incelemede bulundu. Basın mensuplarının da alana yaklaştırılıp görüntü almasına izin verildi.

''RUHSATI, İSKANI OLMAYAN BİR BİNA''

Sabah saatlerinde Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü ve Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da olay yerine gelerek incelemelerde bulunmuştu.

Demircan, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:

"Bir heyelan üzerine denk düşen 3 binada tehlike yaşıyoruz. İnşaatı devam eden bir yapının üzerinde 1994'te yapılmış, ruhsatı, iskanı olmayan bir bina, yoğun yağmurlardan dolayı istinat duvarının yıkılmasından sonra büyük bir tehlike yaşıyor. Olay, saat 10.30 sıralarında oldu. 1,5 saat içerisinde belediyemiz 3 binaya müdahale etti, oraları tahliye etti; elektriğini, suyunu, doğalgazını kesti. Hayati bir tehlike şu an için söz konusu değil."

Demircan, binanın çökme tehlikesi bulunduğuna işaret ederek, "Şu anda yapabileceğimiz, binanın içindeki ve çevredeki insanların can güvenliğini koruyacak tedbirleri almak. Gerek kaymakamlık gerekse belediye ve bütün resmi kurumlar olarak bu tedbirleri almış bulunuyoruz." dedi.

Binanın ruhsatı ve iskanı olmadığını dile getiren Demircan, "Kaçak bir yapı. Normalde boşluğun arkasında bir istinat duvar var. Bu duvarın arkasındaki kum aşırı yağmurdan şişiyor, şişince patlıyor ve arkadaki dolgu tamamen yeni yapılan bir inşaatın çukuruna doluyor. Devletin bütün birimleri olarak tedbirimizi aldık, gelişmeleri izliyoruz. Duruma göre diğer adımları atacağız. 1994'te kaçak olarak yapılmış, şu anda bütün dert, yıkım esnasında başkasına zarar gelmesin. Zaten sağlıklı olsa, bugünkü görüntüyü görmeyiz." diye konuştu.

Binanın sahibi Emin Ertürk, "Otel inşaatı yapılıyordu. Çalışmalar sırasında binada çatlaklar oldu. Uyardık ancak devam ettiler" dedi. Binayı tamamen tahliye ettiklerine sevinen Ertürk, "Mal önemli değil, herkesin tahliye edilmesine mutluyuz" diye konuştu.

Çevre sakinlerinden Gamzenur Tazegül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ses üzerine dışarı çıktığını belirterek, "Karşıdaki binanın yıkıldığını gördük. Polisler, bizim binanın da çökme riski olduğunu söyledi." dedi.

Yazgülü Cenan ise sesle irkildiklerini kaydederek, "Yan taraftaki binada toprak kayması olduğunu gördük. Şu an gözümüzün önünde bina kayıyor." diye konuştu.