Tatil Alplerin arabasız köyü Chamois

Alplerin arabasız köyü Chamois

11.09.2021 - 02:22 | Son Güncellenme:

Chamois, İtalya'nın kuzeyinde Alplerin eteklerinde kurulu olan tarihi bir dağ köyü. Dünyanın en temiz havasına sahip coğrafyalarından birinde kurulu olan köy, bunu biraz da arabayla ulaşımın mümkün olmamasına borçlu. İtalya'nın kuzeybatısındaki Aosta Vadisi'nde bulunan Chamois köyü kıtanın arabayla ulaşılamayan tek noktası olma özelliği taşıyor. Eğimi nedeniyle arabayla gitmenin imkânsız olduğu Chamois'ya teleferik ya da zorlu bir yürüyüşle varmak mümkün.

Alplerin arabasız köyü Chamois

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr Chamois, dünyanın en temiz havasına sahip bölgelerden biri olarak kabul edilen Alplerin güneybatısında bulunuyor. Slovenya'dan başlayıp Fransa'ya kadar uzanan ve özellikle de kış turizmi denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Alplerin eteklerinde bulunan Chamois, dünyanın ulaşması en zor yerlerinden biri olarak da biliniyor.

Haberin Devamı

İtalya'nın kuzeybatısında bulunan Chamois, engebeli arazide konumlanması nedeniyle taşıtların ulaşmasına elverişli değil. Motorlu taşıtların gidemediği Chamois, bu nedenle arabasız köy olarak da anılıyor. Chamois, hem İtalya'nın hem de Avrupa'nın bu yönüyle tek örneği konumunda.

Alplerin arabasız köyü Chamois

YÜZLERCE METRE YÜKSEKTE

1.815 m yükseklikte, Chamois, erişilmezliği nedeniyle otoyollardan ve trafikten korunuyordu. Ancak 1960'ların başında ülkenin ekonomik patlaması sırasında İtalya'nın ulaşım altyapısının büyümesiyle, bu 18. yüzyıl mezrasının köylüleri kendilerini otomobil çağını benimsemek isteyip istemediklerine karar vermek zorunda kaldılar.

REFERANDUMDA YOLA KARŞI OY KULLANDILAR

1965 yılında, kasaba sakinlerinin %95'i kendilerini aşağıdaki vadiye bağlayacak bir yola karşı oy kullandı. Ama izolasyon konusunda ısrar etmiyorlardı. Bunun yerine, Chamois halkı, uzun zamandır dağın yamacına inip çıkmak için kullanılan baş döndürücü eski katır yolunun yerine bir teleferik inşa edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Alplerin arabasız köyü Chamois

Referandumda çıkan karar sonrası vadide Chamois'ya en yakın yerleşim olan Buisson köyüne bir bağlantı kurmak için bir teleferik projesi hazırlandı. Teleferik kararı izole köy Chamois'yi İtalya'nın kalanı birleştirecek üstelik de bunu arabalarla dolu bir kasaba olmadan başaracaktı..

2001 YILINDA YENİLENDİ

İlk teleferik küçük olsa da insanların dağda hızlı bir şekilde yukarı ve aşağı hareket etmesine imkân sağladı. Teleferiğin 700 metrelik yolculuğu sadece birkaç dakika sürüyordu. 2001 yılında, daha fazla yolcuyu daha konforlu bir şekilde taşıyabilecek daha modern bir teleferik piyasaya çıktı.

Alplerin arabasız köyü Chamois

Merkezi noktalara ulaşım kolaylaşmış olsa da köyün nüfusu göçler ve yaşlı nüfus nedeniyle azaldı. Bir zamanlar yaklaşık 350 olan nüfus, şimdi yaklaşık 100 kişi. Yine de Chamois'nın burada kalan sakinleri kararlı bir biçimde köylerinde yaşamayı sürdürmeye devam ede. Yenilenebilir enerji sistemleri gibi sürdürülebilirlik projelerini denemek için köyün küçük boyutundan ve koşullarından yararlanıyorlar.

ALPLERİN İNCİSİ

Chamois, Avusturya, Almanya, İtalya, Slovenya ve İsviçre Alpleri'ni çevreleyen 19 "Alp İncisi" köyünden biridir. İzole olmasına rağmen, Chamois Matterhorn manzaraları ve açık hava etkinlikleri için özlem duyan ziyaretçileri kendisine çekmeyi başarıyor. Yaz aylarında bisikletçiler ve yürüyüşçüler bölgeyi rahat bir tempoda keşfetme imkânına sahip. Kış aylarında ise kayakçılar Chamois'in mütevazı kayak merkezinde 16 km'lik kalabalık olmayan yamaçlarda ve pist dışı rotaları kullanmakta.