Tatil Eğirdir Gölü Isparta İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Eğirdir Gölü Isparta İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 14:00 | Son Güncellenme:

Eğirdir Gölü Isparta ilinde nerede, Eğirdir Gölü'nün özellikleri, gölün oluşumu ve tarihçesi, Eğirdir Gölü'nün uzunluğu, genişliği ve kıyı uzunluğu kaç kilometredir, gölün türü nedir, Eğredir Gölü'nün en derin noktası kaç metredir, gölün ortalama derinliği ortalama kaç metredir, Eğirdir Gölü yüzölçümü bakımından kaç km² kapsamaktadır, Gölün üzerinde bulunan adalar hangileridir, gibi daha birçok soruya yanıt veren yazımızı sizler için derledik.

Eğirdir Gölü Isparta İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

 Eğirdir Gölü, Isparta ilinde bulunan ve göl türü bakımından tatlı su kaynaklarından biri olarak bilinmektedir. Eğirdir Gölü, jeolojik alanda meydana gelen karstik ve tektonik hareketlenmeler sonucu oluşmuştur. 

Haberin Devamı

 Eğirdir Gölü Isparta ilinde nerede?

 Eğirdir Gölü Türkiye'de bulunan, tatlı su göllerinden birini ifade etmektedir. Akdeniz Bölgesi'nde konumlanan bu göl, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yer almaktadır. Göl, bölgenin jeopolitik yapısı nedeniyle dik kayalara sahiptir. Gölün tabanı ise düz ve sığ bir boyuttadır. Eğirdir Gölü, bulunduğu konuma göre su kanalları üzerinde farklılık gösterebilmektedir. Gölün su yapısı, günümüzde içme suyu üzerinse ya da tarımda bitkilerin sulanması için elverişli hale getirilmiştir. Bunun dışında göl üzerinde yer alan ve karayoluyla bağlılık gösteren iki küçük adacık bulunmaktadır. Bunlardan ilki olan Can Ada 7 dönümlük bir alana sahipken; Yeşil Ada ise daha çok turizm bölgesi olarak seçilmiş ve ona göre donatılmıştır. 

Haberin Devamı

 Eğirdir Gölü özellikleri 

 Eğirdir Gölü, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan tatlı su göllerinden biridir. Gölün toplam uzunluğu yaklaşık 50 kilometredir. Eğirdir Gölü'nün genişliği 15 kilometre, kıyı uzunluğu ise ortalama 150 kilometre olarak bilinmektedir. Gölün ortalama derinlik haznesi de 14 metre civarındadır. Eğredir Gölü'nün en derin noktası, 16,5 metre olarak ölçülmüştür. Yüzey rakımı 915 metre olan bu gölün, tek yerleşim alanı olarak da Eğirdir bilinmektedir. Eğirdir Gölü'nün toplam yüzölçümü oranı ise 468 km² olarak hesaplanmıştır. Yeşil Ada ve Can Ada, göl üzerinde yer alan adalar olarak ön plana çıkmaktadır. 

 Eğirdir Gölü oluşumu ve tarihçesi

 Eğirdir Gölü'nün oluşumu, plüvyal dönemlere dayanmaktadır. Bu dönemde meydana gelen karstik hareketlenmeler sonucu günümüzde gölün bulunduğu konumda su birikimlerinin oluşması sağlanmıştır. Neojen sonrası zaman aralığında ise göl ve gölün çevresinde yaşanan tektonik eylemler sonucu su birikintileri gelişmiştir. Günümüze kadar sürmekte olan holosen dönem içerisinde de büyük bir polyen çözünmesi ve aşınması sonucunda, Eğirdir Gölü yüzeyinde bulunan adaların oluştuğu tahmin edilmektedir. Plüvyal göllerden biri olarak bilinen bu göl oluşumu, karstik ve tektonik işlevlerin bir eylemi olarak doğmuştur. Gölün kaynak zemini ise Gölcük maar volkanizması olarak bilinmektedir.