Tatil Hasankeyf'i mutlaka gezmek gerek!

Hasankeyf'i mutlaka gezmek gerek!

27.07.2011 - 14:12 | Son Güncellenme:

Hasankeyf, Batman iline bağlı, Dizle nehrinin ortadan ayırdığı bir ilçedir. Ilısu Barajı yapılması ile sık sık gündeme gelen tarihi yerleşim yeri Hasankeyf, yerli yabancı pek çok turistin dikkatini çekmektedir.

Hasankeyfi mutlaka gezmek gerek

Hasankeyfi mutlaka gezmek gerek

Haberin Devamı

Dicle nehri üzerinde yer alan ve tarihi 10.000 yıl öncesine dayanan Hasankeyf, 1981'de koruma alanı ilan edilmiştir.

Hasankeyf, asırlar boyunca farklı medeniyetlerin merkezi olması ve o dönemlerde ticaretin nehir yoluyla yapılması sebebiyle ticari ve ekonomik yönden gelişmiştir.

Hasankeyf'te bulunan eserlerden pek çoğunda Eyyubiler'in imzası vardır.

Hasankeyf'e giderseniz görmeden gelmeyin!

Hasankeyf Kalesi

Tek bir taştan yapılmış olan bu kale nehirden 200 metre yüksekliktedir. Süryanilerin merkezi olarak Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir ve ele geçirilmesi çok zordur.

Hasankeyf kalesi 300 yıllık Bizans hakimiyeti süresince dini bir işlev görmüştür. Kale duvarlarında pek çok kitabe yer almaktadır ve nehre inen gizli yollar bulunmaktadır.

Haberin Devamı



Kale Kapısı

Kaleye çıkan bu kapının duvarlarındaki kitabelerden Eyyübilere ait olduğu anlaşılmaktadır.

Büyük Saray

Kalenin kuzeyinde yer alır ve göçükler altında kaldığı için kitabelerinden kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Ancak yapının Artuklu eseri olduğu sanuılmaktadır.

Ulu Camii

Bu cami Eyyübiler tarafından 14. yüzyılın ilk yarısında antik bir yapının kalıntıları üzerinde inşa edilmiş ve daha sonra da değişikliklere uğramıştır.

El-Rızk Camii

Eyyubi Sultan Süleyman tarafından 1409 yılında yapılmıştır. Ancak günümüze sadece minaresi ve kapının yer aldığı kuzey cephesi kısmen ulaşabilmiştir. Minarenin üzerindeki yazılar, bitkisel süslemeler, minarenin iki yollu olması ve kapıdaki yazılar hayranlık verecek derecede güzeldir.

Koç Camii

Eyyübilere ait külliyenin de içinde yer aldığı kalıntıların bulunduğu camiidir.

Kızlar Camii

Dört köşesinde birer anıt mezar bulunmaktadır. Ancak sadece kuzeydoğu köşesinde bulunan mezar günümüze ulaşabilmiştir. Kuzey cephede görülen süslemeler görülmeye değerdir.