Tatil Ortadoğu'nun Paris'i Beyrut...

Ortadoğu'nun Paris'i Beyrut...

22.09.2017 - 15:22 | Son Güncellenme:

Beyrut, uzun yıllar Ortadoğu'nun Paris'i olarak anıldı. Caddeleri, cafeleri, güzel binalarıyla göz dolduran Beyrut, iç savaş sırasında epey zarar gördü. Geçen zaman içinde yaralarını saran Beyrut yeniden turistler için çekim noktası olmaya başladı. Peki Beyrut'a nasıl gidilir? Beyrut'ta nereleri gezmeli? Beyrut'ta ne zaman gitmeli? Ayrıntılar haberde...

Ortadoğunun Parisi Beyrut...

Beyrut, uzun yıllar Osmanlı'nın önemli liman kentlerinden biri oldu. Canlı ticaret hayatıyla gelişen şehir bugün Lübnan'a da başkentlik yapmakta. Mutfağı ve insanlarıyla pek yabancılık hissetmeyeceğiniz Lübnan hakkında merak edilenler haberin devamında.

Haberin Devamı

Beyrut nerede?
Beyrut, Doğu Akdeniz'in bir liman kenti. Lübnan'ın başkenti olan Beyrut, ülkenin sahil şeridinde korunaklı bir liman etrafında gelişmiştir. Günümüzde 1.5 milyon insanın yaşadığı kent tarih boyunca önemli bir konuma sahipti.

Beyrut'a nasıl gidilir?
Beyrut'a haftanın her günü uçakla ulaşmak mümkün. Türk Hava Yolları, Pegasus ve MEA, haftanın her günü İstanbul-Beyrut arası karşılıklı sefer düzenlemekte. Uçuş yaklaşık iki saat sürüyor.

Ortadoğunun Parisi Beyrut...

Beyrut'un tarihi önemi nedir?
5000 yıldır yerleşimin olduğu Beyrut, insanlığın en eski kentlerinden biridir. Beyrut'un tarihsel gelişimini ilk çağlardan Osmanlı idaresine kadar geçen süre bir dönemi, Osmanlı egemenliği altındaki yıllar başka bir devri, Fransız yönetimi ve cumhuriyet devri olmak üzere dört döneme ayırabiliriz. Kentin öneminin en çok arttığı dönem Osmanlı egemeniği altında geçirdiği yıllardır. Canlı bir liman kenti olan Beyrut, bu özelliği nedeniyle hızla büyüdü. Yerli nüfusun yanı sıra dışarıdan da çok sayıda yabancı kente taşınmıştır. Bu durum kentin sosyal hayatında canlılığı da beraberinde getirmiştir. Günümüzde pek çok farklı inançtan ve ırktan insanın yaşadığı kentte bu kültürlere ait yapılar da göze çarpmaktadır.

Haberin Devamı

Beyrut'ta nereleri görmeli?
Beyrut 5000 yıllık tarihe sahip bir kent. Dolayısıyla kentin büyük bir tarihi birikimi var. Beyrut Ulusal Müzesi, bu mirasın sergilendiği yerlerden biri. 1942 yılında açılan müzede tarihin ilk devirlerinden Ortaçağ'a kadar çok sayıda eser sergilenmekte. Beyrut'ta görülmesi gereken yerlerden bir diğeri El Ömer Camii. 12. yüzyılda Haçlıların kilise olarak inşa ettiği yapı, sonraları camiye çevrilmiş.
Dolayısılya aynı yapı içinde hem batılı hem de doğulu mimari özellikleri görmek mümkün. Memlüklülerin camiye çevirdiği yapı Lübnan İç Savaşı sırasında büyük zarar görmüştü. Kentte yaşayan etnik gruplardan biri de Rumlar. Lübnan'da bulunan Aziz Yorgo Kilisesi, bu mimari özelliklerle inşa edilmiş bir yapıdır. Zaitunay Körfezi, kentin kalbi konumunda. Limanın da yer aldığı bölge günbatımını izlemek için ideal yerlerden biri. Gemmayzeh Caddesi, kentin en yoğun yerlerinden biri. Burada çok sayıda mağaza ve kafe bulunuyor. Kentte görülmesi gereken yerlerden bir diğeri de Roma hamamı. Hamra bölgesi ve Hamra Caddesi de kentte turistilerin yoğun olarak bulunduğu yerler arasında.

Haberin Devamı

Ortadoğunun Parisi Beyrut...

Beyrut'ta nerede kalmalı?
Beyrut merkezinde çok sayıda otel bulunuyor. Her bütçeye uygun otellerin yanı sıra pansiyonlar da turistler tarafından tercih ediliyor. Ulaşım açısında yaşanılabilecek sorunlar nedeniyle merkezden uzakta konaklama tercih etmemniz tavsiye ediliyor.

Beyrut'ta ne yenir?
Mutfağı, Türk Mutfağı'na benzeyen Beyrut, bu açıdan yabancılık çekmeyeceğiniz bir yer. Lahmacundan, künefeye pek çok lezzeti, biraz farklı tariflerle de olsa tatma imkanına sahipsiniz. Manqoushe, zahter, falafel, humus, muhammara, tabboule, mutabbal Beyrut'a gelenlerin tatması gereken lezzetlerden bazıları.

[HD_2523564]]

Beyrut'a ne zaman gidilir?
Akdeniz ikliminin hakim olduğu Beyrut'ta sıcaklıklar yazın tahammül sınırlarını zorlayacak seviyelere ulaşabiliyor. 40 derecelerde seyredebilen sıcaklıklara maruz kalmamak için Beyrut'u İlkbahar ve Sonbahar aylarında gezmeniz en uygun seçim olur.

Haberin Devamı

Ortadoğunun Parisi Beyrut...

Beyrut'ta ulaşım imkanları nedir?
Metro ağının bulunmadığı kentte şehir içi ulaşımda en çok otobüsler tercih ediliyor. Bunun yanı sıra taksiler de sürekli hareket halinde. Sık sık düzenlenen seferler, otobüs kullanımını cazip kılıyor. Ancak yaz aylarındaki sıcak hava otobüs içinde sizi biraz bunaltabilir. Taksilere gelince ağırlıklı olarak durak taksileri mevcut. Bunun yanı sıra pazarlık yaparak dolmuş taksileri de kullanabilirsiniz.