Tatil Tuz Gölü Aksaray İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Tuz Gölü Aksaray İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 02:22 | Son Güncellenme:

Ülkemiz gölleri ile ünlü bir ülkedir. İç Anadolu bölgesinde yer alan en ünlü göllerden birisi de Tuz Gölü'dür. Tuz gölü ülkemizde ki en meşhur göllerden biri olmakla beraber her yıl bulunduğu bölgeye de binlerce turist çeken bir göldür. Tuz gölünü ziyaret etmek isteyen kişiler gölün tarihi ve oluşumu hakkında bilgi edinmekte ve araştırma yapmaktadırlar. Tuz gölü Türkiye'nin en ünlü göllerinden birisidir. Geçtiğimiz aylarda Tuz gölü ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmıştır. Tuz gölünün özellikleri ve oluşumu en çok merak edilenle arasına girmiştir. Peki, Tuz gölü Aksaray ilinde nerede? Tuz gölünün özellikleri nelerdir? Tuz gölü nasıl oluşmuştur? Tuz gölünü tarihi nedir? İşte Tuz gölüne dair bütün detaylar.

Tuz Gölü Aksaray İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Tuz gölü Türkiye'nin tuz ihtiyacının yarısı kadar karşılandığı bir göldür. Bundan dolayı tuz üretiminde Tuz gölü oldukça önemlidir. Yüz ölçümü olarak Tuz gölü Türkiye'nin en büyük ikinci gölüdür.

Tuz Gölü Nerede?

Tuz Gölü coğrafi konum itibari ile İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Ankara, Aksaray ve Konya şehirlerinin tam olarak kesiştiği bölgede yer almaktadır. Tuz gölü Aksaray'da Ankara-Aksaray yolunda bulunmaktadır.

Tuz Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Coğrafi konum itibari ile tam ortada bulunduğundan ötürü Tuz gölüne ülkemizin hem doğusundan hem de batısından kolayca ulaşım sağlanmaktadır. İster hava yolu ister kara yolu ile Tuz gölüne ulaşım sağlanmaktadır. Hava yolu ile Ankara veya Konya iline gelerek buradan özel araç veya toplu taşıma araçlarını kullanarak direkt olarak ulaşım sağlanmaktadır. Özel araç ile birlikte Aksaray-Ankara oto yolun kullanarak Tuz gölüne ulaşım sağlanabilmektedir. Konya tarafından gelecek yolcular ise Konya-Ankara oto yolunu kullanması gerekmektedir.

Tuz Gölü Tarihi

Tuz gölünün oluşumu tektonik olaylarla ilişkilidir. Tarihte bu bölgede yer alan tektonik hareketler sonucunda tuz gölü oluşmuştur. Tuz olan bölgede normal koşullarda hiçbir endemik tür yetişmezken, tuz gölünde bu durum tam tersidir Bu da tarihte ve günümüzde bu gölün gizemi araştırılmaktadır. Türkiye'nin en zengin havzalarından birisi olan Tuz gölü tarihte de tuz üretiminde hep kullanılmış bir göl olarak karşımıza çıkıyor.

Tuz Gölü Özellikleri

- Türkiye'nin en az yağış alan bölgesinde bulunmaktadır.
- Türkiye'nin tuz ihtiyacının karşılandığı bir göldür.
- Yoğun tuz barındıran bir göl olduğundan dolayı adını da bu özelliğinden almıştır.
- Tuz gölü dışarıya akıntısı olmayan bir göldür. Yani bu göl için kapalı bir havza ibaresi denilebilir.
- Uluslararası ölçütlere göre Tuz gölü A sınıfı seviyesinde olan bir sulak alandır.
- Tuz gölü çevresinde 85 çeşit kuş türü yaşamaktadır.
- Tuz gölü Dünya'nın en tuzlu ikinci gölü olma özelliğini taşımaktadır.
- Tuz gölü çevresinde 38 adet endemik bitki türü yetişmektedir.
- Gölün ortalama derinliği 40 santimetredir.
- Yağış aldığı aylarda Tuz gölünün derinliği ortalama olarak 1.5 metre olmaktadır.
- Tuz gölü yüz ölçümü 1620 kilometre karedir.

Tuz Gölü Hakkında Bilgi

Türkiye'nin en büyük ikinci gölü ve Dünya'nın en büyük ikinci tuz gölüdür. Halk arasında ise Tuz gölü Koçhisar gölü olarak da adlandırılmaktadır. Göl ülkemizin en az yağış alan bölgesinde bulunmaktadır.