Teknoloji Attığı tek bir tweetle acil yardım hattını kitledi

Attığı tek bir tweetle acil yardım hattını kitledi

09.03.2017 - 11:43 | Son Güncellenme:

Twitter'da bir kullanıcı, attığı tweet'e özel bir kod gizleyerek kısa süre içinde polise 117 binden fazla çağrı gitmesine sebep oldu.

Attığı tek bir tweetle acil yardım hattını kitledi

Geçtiğimiz sene 18 yaşındaki Meetkumar Hitesbhai Desai'nin tweet'lediği bir bağlantı iPhone'ların sürekli olarak 911'i aramasında sebep olmuştu. Şimdi ise bu olay hakkında daha fazla detay ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Sundaygavin adlı bir Twitter kullanıcısı, "İnsanların bu kadar salak olduklarına inanmıyorum" mesajını yazarak Google'ın URL kısaltma servisi (goo.gl) ile oluşturduğu bir web bağlantısı paylaştı. 1200 takipçi sayısına sahip kullanıcının attığı tweet kısa süre içinde binlerce kullanıcıya erişti.

iPhone kullanıcıları bağlantıya tıkladığında iOS tabanlı bir JavaScript çalışmaya başlıyor ve bu da sürekli 911'in aranmasına sebep oluyor. Tweet'e kısa süre içinde binlerce kişi tıkladı ve polise tamamen gereksiz binlerce arama kaydı ulaştı. Üstelik bu sırada iPhone kullanıcılarının aramaları engelleyebileceği herhangi bir durum söz konusu değil. Özel yazılan JavaScript, telefon kapanana kadar polisi aramaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu malware, 463 bin takipçisi olan sosyal medya ünlüsü @duhitzmark tarafından paylaşılınca daha da geniş bir kitleye ulaştı. Araştırmacılar, bağlantının 117.502 kez tıklandığını söylüyor.

Kara hatları sebebiyle acil yardım arama sistemlerinin çok büyük bir bölümü bu aramaları engelleyebilecek bir altyapıya sahip değil. Acil durum numara yöneticisi Trey Forgety, yaptığı açıklamada eğer bu tarz saldırı gerçekten kötü amaçlı yapılmış olsa 911 sistemlerinin tamamen devre dışı kalabileceğini belirtti.

Konuyla alakalı hızlıca çözüm üretmeye çalışan Apple, yeni iOS güncellemesiyle bu sorunun üstesinden gelmeyi hedefliyor. Bu tarz bir bağlantıya tıklandığında kullanıcıların karşısına arama ve iptal etme seçenekleri sunulacak.

Desai ise 12.5 yıla kadar uzanabilen bir hapis cezası ile karşı karşıya.