Teknoloji Ayakkabı bağcıklarının çözülme nedeni bulundu

Ayakkabı bağcıklarının çözülme nedeni bulundu

13.04.2017 - 13:47 | Son Güncellenme:

Araştırmacılar, yüzyıllardır başımıza gelen ayakkabı bağcıklarının çözülme nedenini sonunda buldu. İşte sizleri sinir eden ayakkabı bağcıklarının çözülme nedeni..

Ayakkabı bağcıklarının çözülme nedeni bulundu

UC Berkeley'deki makine mühendisleri tarafından yapılan yeni bir çalışma, ayakakbı düğümlerinin çözülme gizemine ışık tuttu. Makine mühendislerinin amacı, günlük yürüyüş veya koşu sırasında dinamik kuvvetler altında bir ayakkabı bağı düğümünün nasıl çözüldüğünü anlatmaktı. Başlangıçta, bir bacağın salınım hareketinin düğümün çözülmesine olmasına yeterli olmadığı ve ayaklarının yere basmasıyla da ayakkabı bağı düğümü çözmeyi gerçekleştirmediği gözlemlendi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, daha sonra karmaşık kuvvet dinamiklerinin bu olaya neden olduğunu anladı. Bir koşu bandındaki koşucunun yavaş hareketli görüntülerini izleyerek, ayakkabı düğümünün çözülmesine neden olan dinamik hareketleri detaylı olarak incelediler. Görüntülere göre hem serbest uçların hem de ilmeklerin çekme kuvvetine maruz kalmasıyla düğüm çözülüyordu. Elde edilen sonuçlara göre yürüme/koşma sırasında ayağın salınımı serbest uçlarda, yere basma anı ise düğüm bölgesinde bir çekme kuvvetine neden oluyor. Yani ayakkabı düğümünün çözülmesinde her iki hareketin de payı var.

Berkeleyli araştırmacı Christopher Daily-Diamond, "Düğüm noktasındaki başarısızlık için her iki itici güçte serbest uçların ve döngülerin çekme kuvvetlerine ihtiyacınız var. Her ikisi aynı anda olmadan düğüm başarısızlığı ortaya çıkmayacaktır.” açıklamasında bulundu.