Teknoloji Bill Gates süper inek yaratmak için milyonlarca dolar harcayacak

Bill Gates süper inek yaratmak için milyonlarca dolar harcayacak

29.01.2018 - 15:56 | Son Güncellenme:

Bill Gates, süper inek projesi için 40 milyon dolar bütçe ayırdı. Gates, hem Avrupalı inekler gibi süt verip hem de Afrika inekleri gibi sıcağa dayanıklı her yerde yetişmeye uygun verimli bir hayvan yetiştirmek istiyor.

Bill Gates süper inek yaratmak için milyonlarca dolar harcayacak

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bill Gates 'mükemmel ineğin' yaratılmasına yardımcı olmak için genetik araştırmalara yatırım yapıyor. Microsoft'un kurucusu, hem sıcaklığa dayanabilecek hem de bir Avrupa ineğinden daha fazla süt üretecek sığır yaratmak istiyor.

Gates, 'Harcadığımız dolar başına etki bu alanda çok yüksek. Aynı dayanıklılık ile dört kat daha üretken bir ineğiniz olabilir." dedi.

İngiltere Holstein-Friesians cinsi inekler günde ortalama 19 litre süt verebiliyor. Afrikalı kuzenleri ise sadece 1.5 litre üretebiliyor. Ancak Afrika inekleri yüksek sıcaklıklarda sağ kalabiliyor ve çok daha az yiyecek tüketiyor. Gates bu iki türü birleştirmek istiyor.

Araştırma, Edinburgh merkezli kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Hayvancılık Veteriner İlaçları için Global İttifak (GALVmed) tarafından yürütülüyor. 40 milyon dolarlık yatırım da buraya aktarıldı.

Haberin Devamı

Para ayrıca, Afrika çiftçileri için büyük ekonomik kayıplara neden olabilecek daha güçlü bitkiler ve araştırma hastalıkları geliştirmek için de kullanılacak.

Business Insider, ineğin nasıl oluşturulacağının şu an belli olmadığını belki suni dölleme yoluyla olabileceğimni düşünüyor.

İklim bilimcileri, ürettikleri metan nedeniyle ineklerin çevre için kötü olabileceği uyarısında bulundu. Bununla birlikte, Gates küresel yoksulluk ve açlığın hafifletilmesine yardım edebileceklerini söylüyor.

Gates, "Dünyanın fakir ülkelerinde yaşayan bir milyardan fazla insan için tarım ve hayvancılık fakirlikten uzak bir yaşam çizgisi." dedi.