Teknoloji Bu kasaba, sıcaklığını olası bir kaynaktan alıyor: Veri merkezi

Bu kasaba, sıcaklığını olası bir kaynaktan alıyor: Veri merkezi

24.09.2018 - 14:43 | Son Güncellenme:

Norveç'teki Lyseparken kasabası, özellikle ev ve işletmelerin ve merkezi bir veri merkezinin enerji kullanımını azaltmak için birlikte çalışabilmeleri için tasarlanmıştır.

Bu kasaba, sıcaklığını olası bir kaynaktan alıyor: Veri merkezi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Norveç'in Bergen yakınlarındaki boş arazi üzerinde sıfırdan inşa edilen Lyseparken adlı yeni kasabada, dünyanın ilk pozitif enerjili şehri kurulacak. Tasarımın parçası olan çevredeki işletmelerin ısınmasına da yardımcı olacak.

Dünyanın ilk pozitif enerjili şehri, Norveç Lyseparken’de veri merkezi tarafından çevrelenen 600 bin metrekarelik ofis alanı içerisinde kurulacak.

Os Belediyesi adına projeyi yürüten Fredrik Seluissen, "İlk amacımız yerel ve yenilenebilir kaynaklar kullanarak kendine yetebilen bir şehir inşa etmek. Projenin teorik olarak yapılabileceğine karar verdikten sonra neden daha ileri gitmeyelim diye düşündük. Amacımız 'pozitif enerjili' bir şehir yaratmanın yanında düzgün işleyen bir iş modeli oluşturmak." dedi.

Haberin Devamı

Bu kasaba, sıcaklığını olası bir kaynaktan alıyor: Veri merkezi

Lyseparken'deki yeni veri merkezi tasarımında fan yerine, sıvı soğutma sistemi kullanılıyor. Sıvı hareket ederken ısıyı kaybediyor. Bu nedenle en çok ısıya ihtiyaç duyan binalar veri merkezine en yakın konumda.

Lyseparken'de veri merkezi, 600.000 metrekarelik ofis alanıyla yeni bir iş parkının tam merkezinde oturacak. İşletmelerin her birinin bir yerel enerji şirketinde payı olacak. Her biri güneş ve termal enerji dahil olmak üzere yenilenebilir kaynakların bir karışımından elektrik üretecek ve tüketecek. İşletmelere veya devlete ait verileri işleyebilen veri merkezi, enerji şirketinden güneş enerjisi satın alacak ve daha sonra ısıyı geri satacak. Alanın toplamda 3000 ile 5000 haneye ev sahipliği yapması bekleniyor.

Veri merkezi ilk olarak bu yıl bir demo projesi olarak inşa edilecek ve daha sonra 2021'de çalışması beklenen ilk pilot gelecek.