Teknoloji Çin 100'den fazla uygulamayı yasakladı

Çin 100'den fazla uygulamayı yasakladı

10.12.2020 - 12:11 | Son Güncellenme:

Çin, aralarında Tripadvisor’ın da bulunduğu 100’den fazla uygulamayı, interneti “temizlemek” için yasakladı. Çin’in Siber Uzay Dairesi, 105 uygulamanın kanunsuz olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Çin 100den fazla uygulamayı yasakladı

Yasaklanan çoğu site Çin menşeili olmasına rağmen aralarında ABD’li Tripadvisor’ın neden yer aldığı anlaşılamadı. Tripadvisor, kullanıcılarının Dünya çapındaki bütün otelleri, restoranları, kafeleri ve benzeri işletmeleri değerlendirip yorum yapabildiği bir uygulama. Tripadvisor, şu anda konuyla ilgili bir açıklama yapamayacaklarını belirtti. Firmanın uygulamasına yasak geldi ancak internet sitesine halen erişim sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

Çinli yetkililer, söz konusu uygulamaların çok sayıda kanunlarını ihlal ettiğini ve geçen aydan beri sürdürdükleri interneti temizleme hareketlerinin çıplaklık, pornografi, fahişelik, şiddet ve kumar içeren siteler için süreceğini bildirdi.

Çinli internet kullanıcıları, yıllardır “Çin Güvenlik Seddi” adı verilen güvenlik duvarının ardında yaşıyor. Amerika menşeili Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağları ülkede uzun yıllardır yasaklı ve iki tarafın hükümeti bu yüzden sık sık karşı karşıya geliyor. Bunun bir örneği, geçtiğimiz günlerde Trump hükümetinin Çin menşeili ByteDance firmasın ait TikTok uygulamasına yasak koyma tehdidinde bulunmasıyla yaşanmıştı. Trump hükümeti, uygulamanın sahibi firma değişmedikçe uygulamaya izin vermeyeceklerini bildirmişti.