Teknoloji Depremi önceden tahmin edebilmek için yeni bir yöntem geliştirdiler

Depremi önceden tahmin edebilmek için yeni bir yöntem geliştirdiler

11.04.2017 - 18:39 | Son Güncellenme:

Depremlerden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Japonya, bu doğa olayını anlayabilmek ve erken uyarı sistemi geliştirebilmek için yeni bir projeye start verdi.

Depremi önceden tahmin edebilmek için yeni bir yöntem geliştirdiler

Japon bilim insanları depremlerin neden oluştuğuna anlamak için Chikyu isimli sondaj gemisi ile yer çekirdeğinin mantosuna sondaj yapacak. Hawaii’de yapılması beklenen deneme kazıları önümüzdeki Eylül ayında başlayacak. Bu çalışmanın başarılı olması durumunda Chikyu, 2030 yılında yer çekirdeğinin mantosuna sondaj yapacak.

Haberin Devamı

Japonlar buradan beklenilen verimi bulamazsa bir diğer seçenek olarak Meksika ve Kosta Rika sahillerini tercih edecek. Yer kabuğu, deniz yüzeyinde bulunan kabuğa oranla çok daha kalın olduğundan çalışma alanı olarak okyanusu tercih ediyorlar.

Japon bilim insanları bu çalışma ile depremlerin neden meydana geldiğini daha yakından gözlemleyip, erken uyarıya imkan veren bir sistemin geliştirilip geliştirilemeyeceğini de araştıracak.

Depremi önceden tahmin edebilmek için yeni bir yöntem geliştirdiler

Projenin toplam maliyeti ise yaklaşık 60 milyar Yen, yani 600 milyon dolar civarında. Petroloji alanında uzmanlaşan Kanazawa Üniversitesi profesörü Susumu Umino, projenin finansal kaynağıyla ilgili çözülmesi gereken bir takım sorunlar olsa da çok büyük aşama kaydedildiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Depremin önceden tahmin edilerek can kaybının da önlenmesine yönelik çalışmalarda çığır açabilecek projenin sonucu merakla bekleniyor. Şu ana kadar en erken deprem uyarı sistemi, en fazla 1 dakika öncesine dek tahminde bulunabiliyordu.

ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde kurulu olan sistem yakın zamanda 38 milyon dolar yatırımla Oregon ve Washington'a da kurulmuştu. Sistemin senelik bakım ve işletme maliyeti ise 16 milyon 4.