Teknoloji Epub Nedir, Ne İşe Yarar? Epub Dosya Uzantısı Nasıl Açılır?

Epub Nedir, Ne İşe Yarar? Epub Dosya Uzantısı Nasıl Açılır?

25.04.2021 - 06:52 | Son Güncellenme:

Dosya uzantısı (.epub) olan, e-kitaplar ve diğer içerik çeşitlerini saklamak için kullanılan bir tür dosya formatıdır. EPUB, Electronic Publication yani elektronik yayın anlamına gelen kelimelerinin kısaltmasıdır. 2007 Eylül ayından bu yana Uluslararası Dijital Yayın Forumu’nun resmi standardı konumunda olan EPUB dosyası nedir ve nasıl açılır tüm detaylarıyla derledik

Epub Nedir, Ne İşe Yarar Epub Dosya Uzantısı Nasıl Açılır


(.epub) uzantılı EPUB dosya formatı bir e-kitap formatıdır. EPUB dosyalarını kolayca indirebilir ve tabletlerde, akıllı telefonlarda, e-okuyucularda ya da bilgisayarlarda açılabilir. Ücretsiz olarak kullanılabilen bu e-kitap standardı, diğer dosya formatlarına göre daha çok donanım e-kitap okuyucusunu desteklemektedir.

EPUB Dosyası Nedir?

EPUB dosyalarında StyleSheetler, yazı tipleri, kelimeler, fontlar, fotoğraflar, tablo içerikleri ve metadata bilgileri saklanabilir. Agnostik olarak bu içeriklerin yapısı değerlendirilir. Bu nedenle ekran boyutu formatı etkilememektedir. 3.5 inçlik ekranlarda bile EPUB dosyaları açılabilirken, bu yüzden e- kitap okuyucularının birçoğunda bu format desteklenir.

EPUB Dosyası Nasıl Açılır?

Kullanım alanlarının geniş olmasından ötürü EPUB dosyalarına giderek daha çok e- kitap okuyucusu destek vermeye başlamaktadır. Elbette başka formatlarında bulunduğu bu cihazların hiç birisi EPUB (.epub) kadar yaygın değildir.

Bir EPUB dosyası Barnes & Noble ve Kobo gibi e- Reader cihazları dışında bilgisayarda mevcut olan ücretsiz programlar ile de açılabilir. Örneğin Windows’ta Stanza Desktop ya da Calibre gibi programlar uygundur.

Amazon Kindle ise e-kitap okuyucularının arasında istisna olarak bulunuyor. Doğrudan Kindle ile bir EPUB dosyasını açmak mümkün değil ancak dosya formatı değiştirilerek açılabilir.

Diğer yandan Android ya da iPhone gibi akıllı telefonlarda e- kitap açmak için hâli hazırda mevcut uygulamalar bulunmakta. Aynı zamanda Google Play Store ya da App Store üzerinden de çeşitli uygulamalar indirilerek de kullanılabilir.

Varsayılan internet tarayıcısı Microsoft Edge, Windows 10 kullanılması halinde doğrudan EPUB dosyalarını açmaktadır.