Teknoloji 'Güneş kesintisi' nedeniyle Mars keşif aracı durmak zorunda kaldı

'Güneş kesintisi' nedeniyle Mars keşif aracı durmak zorunda kaldı

06.10.2021 - 09:32 | Son Güncellenme:

Çin'in Tienvın-1 görevi kapsamında Mars'a gönderdiği  keşif araçlarının, "güneş kesintisi" nedeniyle faaliyetlerine ara verdiği bildirildi.

Güneş kesintisi nedeniyle Mars keşif aracı durmak zorunda kaldı

Çin Ulusal Uzay İdaresi, yaptığı açıklamada, yörünge uydusu, iniş aracı ve gezgin robottan oluşan araçların eylül ortasından bu yana uyku durumunda  olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Mars ve Dünya'nın Güneş'in iki ayrı tarafında konumlandığı ve artan  radyasyon nedeniyle iki gezegen arasında iletişimin kesildiği durumu ifade eden  "güneş kesintisinin" ekim ortasına kadar süreceği kaydedildi.

Tienvın-1 misyonu, 23 Temmuz 2020'de fırlatılmış, keşif araçları, 10 Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'e ulaşmıştı.

ARAÇ ADINI ÇİNLİ ŞAİRDEN ALIYOR

Çince "göklerdeki hakikati aramak" anlamına gelen "Tienvın" misyonu, adını milattan önce 4. yüzyılda yaşamış Çinli şair Çu Yuen'in dizelerinden  alıyor. Gezgin robot ise Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Curong'un adını taşıyor.

Çin, son yıllarda Ay ve Mars keşif görevleri, uydu teknolojisi ve  insanlı uzay seferlerine yönelik iddialı adımlarıyla ABD ve Rusya'nın öncülük  ettiği uzay yarışında yeni güç olarak ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Son 20 yılda ürettiği uydu, roket, mekik, keşif araçları ve diğer  donanımlar ile kendine yeterli uzay programı geliştirme konusunda ciddi mesafe  kaydeden Çin, Ay keşif programı Çang-ı'nın yanı sıra kendi uzay istasyonunu  kurmak için çalışmalar yürütüyor.