Teknoloji İlk gerçek 5G spesifikasyonu resmen duyuruldu

İlk gerçek 5G spesifikasyonu resmen duyuruldu

21.12.2017 - 15:57 | Son Güncellenme:

Hücresel bağlantı standartlarının yönetimini üstlenen 3GPP adlı kuruluş, 5G için ilk standardın duyurusunu resmi olarak gerçekleştirdi. Tam adıyla 5G NR standardı, Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen bir toplantıda açıklandı.

İlk gerçek 5G spesifikasyonu resmen duyuruldu

Hücresel standartları yöneten 3GPP şirketi, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir toplantıda 5G (özellikle 5G NR standardı) için ilk şartnameyi resmen imzaladı.

Haberin Devamı

5G şebekelerinin gerçekte nasıl görüneceği, ne gibi özellikler taşıyacağı konusunda resmi bir görüşe sahip olmak, ticari 5G şebekelerinin hayata geçirilmesi ve çalışması yolunda büyük bir adım niteliğini taşıyor. Çünkü şirketler, gereksinimlerinin karşılanması için zor bir şartnameye sahip.

Bitmiş 5G spesifikasyonu, beklendiği gibi, 600 ve 700 MHz’lik bantlardan 50 GHz seviyesinde, milimetrik dalga boylarına kadar uzanıyor. 5G standardının detaylarını bu hafta sonuna doğru, standardın son hâli yayınlandığında daha fazla bilgi edineceğiz.

Standart kabul edildiğine göre, artık top mobil operatörlerde ve donanımları sağlayacak şirketler olacak ve bunun gerçekleşmesi biraz zaman alacak.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve 3GPP, bir 4G şebekesinin hareket halindeyken 100 Mbps, sabit durumdayken 1 Gbps veri hızı sağlayabileceğini belirtti. Ancak günümüzün 4G veya LTE şebekeleri bu standardı sağlayamıyor. LTE Advanced ve Advanced Pro standartlarının sonunda bu hızları sağlayacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

5G şebekeleriyle ilgili test çalışmaları 2018'de başlaması, 2020’de de ilk ticari şebekelerin faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu sayede en azından, 5G NR standardı sadece bir logo sahibi olmaktan çok daha fazla ilerleme kaydetti.