Teknoloji NASA'nın Mars görevinde etkiliydi: Test ediliyor!

NASA'nın Mars görevinde etkiliydi: Test ediliyor!

16.05.2021 - 16:42 | Son Güncellenme:

NASA, Mars görevi için pek çok araç kullandı. NASA benzer şekilde 2018 yılından bu yana Orpheus adı verilen su altı robotunu da geliştiriyor. Mars Perseverance gezgini ve Ingenuity helikopteri için NASA'nın Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratory (JPL) tarafından geliştirilen otonom navigasyon yazılımına dayanan bu araç dikkat çekiyor.

NASAnın Mars görevinde etkiliydi: Test ediliyor

Uzay halen büyük bir muamma. Bu sebeple yapılan araştırmalar, geliştirilen araçlar oldukça önemli. Uzun yıllardır önemli başarılara imza atan NASA, en son Mars görevi kapsamında Perseverance aracını Kızıl Gezegen'e göndermişti. Burada bir araştırma helikopterine de yer veren NASA, sıcak görüntüleri dünya ile paylaşıyor. 

Haberin Devamı

NASA'NIN FARKLI GÖREVLERDE KULLANMAK ÜZERE GELİŞTİRDİĞİ ARAÇ TEST EDİLİYOR

Birkaç yıldır geliştirildiğine yönelik haberlerle adını duyduğumuz Orpheus adı verilen yeni su altı aracı, otonom bir navigasyon yazılım sistemine dayanıyor. 

Massachusetts'teki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü (WHOI) tarafından inşa edilen mini denizaltının ilk görevi insanlığın okyanusların en derin bölgelerinde yer alan bilgilerini geliştirmek olacak. Bu araç 'Hadal Bölgesi' olarak adlandırılan kısmın gizemlerini çözmek için geliştirildi.

NASAnın Mars görevinde etkiliydi: Test ediliyor

Okyanusların en derin bölgesi olarak bilinen bölge insanlar ve pek çok canlı için oldukça tehlikeli ve ölümcül. Bu sebeple geliştirilen su altı robotu, en derindeki yaşamın kalıntılarını bilim insanlarına ulaştırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

NASAnın Mars görevinde etkiliydi: Test ediliyor

NASA çalışanları, deniz biyologları ve uzmanların öncülüğünde gerçekleştirilen bu görevde,  adını sıklıkla duyacağımız Tim Shank şöyle diyor:'' Hadal bölgesinde muazzam miktarda organik materyal ve yüksek basınçlı ortamda hayatta kalmak için çok benzersiz adaptasyonlar geliştiren oldukça fazla sayıda biyolojik çeşitlilik olduğunu biliyoruz. Ama şimdiye kadar oraya gidecek bir aracımız yoktu.'' 

NASAnın Mars görevinde etkiliydi: Test ediliyor

Bu sebeple aslında bu araç denizdeki mikro yaşama önemli bir ışık tutacak. Araştırma ekibinde yer alan derin deniz biyoloğu Tim Shank, görevin çok önemli olduğunu ve misyonun da bu kapsamda değerli olduğunu aktarıyor.

Öte yandan dünyadaki yaşamın kalıntılarını çıkaracak bu araç Jüpiter'in uydusu Europa ve Satürn'ün Enceladus'u gibi güneş sistemindeki diğer okyanus yapılarını da inceleyecek. Şu anda test aşamasında olan ancak oldukça büyük misyonları içinde barındıran bu proje hakkında ilerleyen dönemde daha farklı detaylar ortaya çıkması bekleniyor.