Teknoloji Samsung, Apple'ı bir kez daha mahkemeye sürükledi

Samsung, Apple'ı bir kez daha mahkemeye sürükledi

23.10.2017 - 15:38 | Son Güncellenme:

Apple'ın iPhone tasarımını kopyaladığı için altı yıllık yasal mücadelesi yine mahkemeye döndü. ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Lucy Koh Pazar günü Apple'ın Samsung'un tasarım patenti ihlallerine yönelik 399 milyon ABD Doları tutarındaki ödülünün durması gerekmediğini veya yeni bir tazminat davasının gerekip gerekmediğini belirlemek için yeni bir mahkemeye gitmesini emretti.

Samsung, Appleı bir kez daha mahkemeye sürükledi

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple ve Samsung arasındaki meşhur patent savaşı uzun süredir devam ediyor. İki şirket, yuvarlatılmış köşelere sahip akıllı telefon konseptinin kime ait olduğuna karar verilmesi için karşı karşıya gelmişti. 2012’deki kararında Apple’ı haklı bulan mahkeme, Samsung’un Cupertino merkezli şirkete 1 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti. Söz konusu rakam, daha sonrasında 400 milyon dolara indirilmişti. Samsung Apple’a ödeyeceği tazminatı aşağıya çekmek için mücadele etmeyi sürdürüyor.

Mülkiyet analisti Florian Mueller'e göre Apple ve Samsung, Çarşamba gününe kadar yeniden yargılama tarihi önermek zorunda kalıyorlar. Ancak iki tarafın o zamandan önce mahkemeye çıkma ihtimalinin yaklaşık yüzde 30 olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Apple, iPhone'un patentli tasarımını ihlal ettiği için Samsung'u başarıyla eleştirdiğinde, yuvarlatılmış kenarlı dikdörtgen ön yüzü ve siyah bir ekranda renkli simgeler ızgarasını içeren 2011 yılına dayanıyor.

Apple'ın zararları hak ihlalinde olan akıllı telefonlarının satışından elde edilen Samsung'un tüm kârına dayanılarak verildi, ancak Samsung bu miktarın ön çerçevesi veya ekranı gibi bireysel bileşenlere dayalı bir yüzdeliğini savundu.

Geçtiğimiz Aralık ayında, ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Temyiz Mahkemesinin, Samsung'un borcu bulunan meblağı yeniden gözden geçirmesini önerdi.

O sırada Apple'ın açıklaması:

"Yargıtay'da önündeki soru, Samsung'un kopyalamaları için ödemesi gereken miktarı nasıl hesaplayacağıydı. Davamız daima Samsung'un fikirlerimizi açıkça kopyalamasından ibarettir ve hiç tartışılmamıştır. iPhone'u dünyanın en yenilikçi ve en sevilen ürünü haline getiren yılların yoğun çalışmalarını korumaya devam edeceğiz. Alt mahkemelerin, çalınmanın doğru olmadığını güçlü bir sinyal gönderdikleri konusunda iyimser olduklarını düşünüyoruz."

Calvin Klein, Dieter Rams ve 100'ü aşkın üst tasarımcı Apple'a geçen yıl Apple'a destek verdi ve iPhone üreticisinin Samsung'un tasarımları ihlal ederek kazandığı tüm kazançlara hakkı olduğunu savundu. Onlar, Amerikalıların yüzde 99'undan fazlasının yalnızca bir şişe Coca-Cola'yı şekle göre tanımlayabileceğini belirten bir 1949 çalışmasını aktardı.

Haberin Devamı

Apple ilk başta 1 milyar dolar zarara uğradı ancak kararın önemli bir kısmı 2015 yılında tersine döndü ve 548 milyon dolara indi. Bu miktar daha sonraki geri çağırmalar sonunda 399 milyon dolara kadar düşürülmüştür.

Yazarlar