Teknoloji Tasarım olmadan asla!

Tasarım olmadan asla!

24.10.2008 - 10:09 | Son Güncellenme:

Teknolojinin yanı sıra tasarım yarışına da giren yabancı üreticiler, çıtayı yükseltmeye devam ediyor.

Tasarım olmadan asla

Pamir Kızıltuğ/PC Net Dergisi

Haberin Devamı

Bir kaçsene öncesinde piyasaya çıkan dizüstü bilgisayarları düşünüyorum da, o günden bu güne meğer çok şey değişmiş. Teknolojinin dışında asıl değişen nokta kuşkusuz tasarımlar. Artık uzaktan bile olsa ürünlerin dış görünüşüne bakarak hangi markaya ait olduğu hakkında tahminlerde bulunabilirsiniz. Az çok her markanın oturmuş bir tasarım çizgisi, bir kimliği var. Halbuki daha öncesinde ürünlerin üzerindeki marka etiketlerine bakmadan kim tarafından ülkemize getirildiği konusunda bilgi sahibi olmak oldukça güçtü. Tasarım konusunda ipi sıkı tutan daha çok yabancı üreticiler. Yabancılarda biraz önce de bahsettiğimiz gibi her üreticinin kendine has bir tarzı var. Yani üzerinde yazı yazmayan ya da yazıları silinmiş bir dizüstü bilgisayarın hangi firma tarafından üretilmiş olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Uzun yıllardır tasarımlarını hep birbirine benzeten Acer bile yaklaşık bir yıl kadar önce kabuk değişimine gitti ve oldukça dikkat çekici modellerle kullanıcıların karşısına çıktı. Eklemek istediklerim ise bu ay test merkezimize ulaşan ve yakından inceleme imkanı bulduğumuz Lenovo ve Samsung dizüstü bilgisayarlar. Lenovo yeni modellerinde şıklığı en üst noktaya taşımış. Dikkat ettiğiniz gibi Lenovo modellerinde ekranın sağlam olmasına çok önem veriliyor, ayrıca firmanın klavyeleri gözü kapalı yazı yazarken bile size en iyi konforu yaşatıyor. İncelediğimiz yeni modelde ekran yine sağlam olmak üzere çerçeveyle aynı seviyeye getirilmiş, oldukça ince ve hafif bir yapı sunulmuş ve her şeyden önemlisi klavye yine değiştirilmeden kullanılmış. Belki dışarıdan baktığınızda yeni Ideapad ailesinin bir Lenovo olduğunu tahmin edemeyebilirsiniz ancak, klavyeye dokunmak bile değişmeyen kaliteyi hissetmek için yeterli oluyor.

Uzun zamandır ülkemizde neden satılmadığını düşündüğüm dizüstü bilgisayarlardan bir diğeri de Samsung'du. Nihayet artık ürünleri görme ve satın alma şansına sahibiz. Samsung da diğer birçok üretici gibi ürünlerinde en üst seviye bileşenleri kullanıyor. Test merkezimizde firmanın bu ay Q310 model dizüstü bilgisayarını ağırladık. Tasarım Samsung'un SyncMaster monitör ailesinin yirminci yılı anısına üretilen T serisi monitörlere hayli benziyor. Samsung bu tasarımı yakında piyasaya sunacağı bir LCD TV serisinde de uygulayacak. Samsung açısından işin güzel olan tarafı, dizüstü bilgisayarda kullanılan monitörün, DVD yazıcının ve belleklerin de Samsung marka olması. DDR3 tipinde belleklerin kullanılıyor olması da çabası. Bildiğiniz gibi Samsung'un en uygun fiyatlı ürününde bile belli bir kalite seviyesi var. Bizim anlamadığımız üründe Samsung dışında bir sabit diskin tercih edilmiş olmasıydı. Firmanın oldukça kaliteli olan sabit diskleri var ve ülkemizdeki distribütörler de aynı zamanda Samsung disklerden sorumlular. Bilgisayarın Samsung olabilecek her şeyi Samsung olarak seçilmiş, peki neden sabit diski Samsung olması gerekirken başka bir marka? Buna pek anlam veremedik. Firmanın tüm bileşenleri kendisinin sağlıyor olması, elbette maliyeti daha düşük olan ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Fakat firmanın anlayışında tasarımın da önemli bir rol üstlendiği kesin.

Haberin Devamı

Gördüğümüz en şık dizüstü bilgisayarlardan birisi olan Q310, firmanın ülkemize giriş yaparken ön planda tuttuğu en başarılı ürünlerden birisi. Ülkemize henüz gelmeyen ve bu iddialı modellerle kapışacak kalitede daha birçok markadan bahsedebilmemiz mümkün. Özellikle benim merak ettiğim ve pazarı hareketlendireceğini düşündüğüm markalar arasında GIGABYTE ve Sharp var. Peki, yerli üreticilerde durum nasıl? Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Son teknoloji ürünler neredeyse yurtdışı markalarından daha önce piyasaya sunuluyor. Ya tasarımlar?

Haberin Devamı

Halen gri ve siyah tonların hakim olduğu, farklılığın ekranın altına ve arkasına yapıştırılan etiketlerden ibaret olduğu ürünleri sıkça görmekteyiz. Fiyatlar da yurtdışı menşeili ürünlere yaklaşık seviyede. Bu durumda kaybeden biz oluyoruz. Televizyon reklamları da bir yere kadar değil mi? Reklamdan etkilenen birisi mağazaya gittiğinde ve vitrinde yabancı markaları gördüğünde tercihini çok kolay değiştirebilir. Sony de her ne kadar uygun fiyat seviyesine inse de Toshiba ve HP gibi üreticilerin her bütçeye yönelik ürünleri var. Hepsi de tasarım açısından birbirine meydan okuyor. Artık tercih sebebi olmak için tasarım adına da bir şeyler yapmak şart! Yoksa ihaleler dışında yerli markalarımızın tercih edilme oranı eskiden olduğu gibi yüksek olmayacak. Teknolojiler ve fiyatlar eşitse kazanan tabii ki en iyi tasarımı sunanlar olacak.