Teknoloji Haberleri Elektronik cihaz temizliğinde sakın bunları yapmayın

Elektronik cihaz temizliğinde sakın bunları yapmayın

17.01.2020 - 16:31 | Son Güncellenme:

Bilgisayar ve televizyonlar “olmasaydı ne yapardık” dediğimiz ürünlerin başında geliyor. Elektronik ürünlerin rutin hayatımızın bir parçası olması, hassas yapıya sahip teknolojik cihazların temizliği ile ilgili soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor.

Elektronik cihaz temizliğinde sakın bunları yapmayın

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Elektronik eşyaları sıradan eşya gibi temizlemek elbette doğru değil. Kullandığımız bezden silme tekniğine kadar pek çok konuda dikkat etmek gerekiyor. Elektronik eşyalar, toz parçalarının manyetik alanlara kolayca çekilebilmesi nedeniyle çok fazla kiri bünyesinde barındırıyor. Bu kirleri arındırmak için bazı alışkanlıklardan uzak olmasınız.

Islak mendil kullanmak

Islak mendiller, temizleyici özelliğe sahip olmadığı gibi içeriğindeki kimyasallar nedeniyle elektronik cihaz ekipmanlarına zarar verebiliyor. Bilgisayar, televizyon ve telefon ekranlarında görülen lekelenmenin nedeni de ıslak mendiller oluyor. Peçete, kağıt havlu, tuvalet kağıdı veya kağıttan yapılmış diğer ürünler de ekran temizliği için tercih ediliyor. Oysa bu ürünler ekranı çizebiliyor. Elektronik ekran temizliğinde, gözlük kutuları ile birlikte verilen mikrofiber yapıdaki bezleri kullanmak gerekiyor. Dış yüzeyi sert olmayan, mikrofiber özellikli ve nemli kalabilen bezler  her tür ekranı ve lensi temizlemek için çok kullanışlı. Mikrofiber süngerler ve özel sıvılardan oluşan temizleme setlerini tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Lekeye baskı yapmak

İnatçı lekeler için bastırarak temizlik diğer eşyalar için etkili bir temizlik yolu olsa da elektronik eşyalar için aynı şey geçerli değil. Ekranı ovalamak piksel yanmasına sebep olabileceğinden oval ve yavaş hareketler ile elektronik cihazlarınızı temizleyin. Sprey malzemeleri direkt olarak ekrana uygulamayın.

Cihaz açık durumdayken temizlik yapmak

Temizlik için kullanılan malzemeler nemli oldukları için cihazın yapısına zarar verebilir. Cihazı elektrik bağlantısını keserek temizlemek hem olası kazayı engellemek hem de cihazın yapısına zarar vermemek için önem taşıyor. Temizlik sonrasında bilgisayarı veya televizyonunuzu çalıştırmak için acele etmeyin. Kuru olduğuna emin olduktan sonra açın.