Teknoloji Haberleri Güvenliğinizi korumanın en iyi yolu kimliğiniz

Güvenliğinizi korumanın en iyi yolu kimliğiniz

17.01.2020 - 16:35 | Son Güncellenme:

Teknolojinin gelişmesi ve yapay zekanın kullanım alanlarının artışı, doksanlardan itibaren kullanılan temassız tanıma teknolojilerinin ağırlık kazanmasına yol açmıştır. İnsandan insana değişen eşsiz özellikleri kullanarak tanımayı sağlayan biyometrik istemler, günümüz dünyasında başlı başına bir sektör haline gelmiştir. Öyle ki üreticiler, daha iyi bir pazar payına sahip olmak için kolay hızlı ve güvenli sonuç elde etmeyi sağlayan yeni teknolojiler ve metodolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Güvenliğinizi korumanın en iyi yolu kimliğiniz

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Temassız tanıma teknolojileri, özellikle artan veri güvenliği endişesini ortadan kaldırıyor. Biyometrik sistemler; dizüstü bilgisayarlarda, kapı kilitlerinde, araç kontaklarında, ödeme sistemlerinde parmak izi okuyucuları ve yüz tanıyıcıları olarak sıklıkla karşımıza çıkıyor.

İris tanıma

Göze rengini veren tabaka iris, gözün renkli kısmında bulunuyor ve insandan insana değişkenlik gösteriyor. İris tanıma teknolojisinde iris deseni sayısal hale getirilip veri tabanında saklanıyor ve karşılaştırma yapılıyor. Bir insanın iki gözünün iris desenlerinin bile farklı olması iris tanıma teknolojisinin en güvenli yöntemlerden olduğunu gösteriyor. Parmak izi tanıma yöntemi ile karşılaştıracak olursak referans noktası bakımından değerlendirdiğimizde parmak izi kullanılan sistemlerde 60 veya 70 karşılaştırma noktası bulunurken, iris taramada 200 referans noktası kullanılıyor. Tanıma başarısı yüzde 99 olan bu sistem daha çok güvenli geçiş sistemlerinde karşımıza çıksa da askeri alanlar, banka kasaları, cezaevleri, kripto merkezleri, harita ve teori odalarında kullanılıyor.

Haberin Devamı

Parmak izi tanıma

Parmak izi tanıma teknolojisi en yaygın kullanılan doğrulama yöntemleri arasında başı çekiyor. Aynı genetik bilgiyi taşıyan tek yumurta ikizlerinin parmak izleri bile birbirinden farklı. Parmak izi tanıma sisteminde diğer yöntemlere göre daha çok cihaz ve çeşidi söz konusu olmakla birlikte en çok kullanılan yöntem parmak ısısından faydalanılan ve hassas ölçüm sağlayan termal görüntüleme oluyor. Parmak izi tanıma teknolojisi daha çok kolluk kuvvetleri tarafından güvenliği sağlamak için  ve mobil sistemlerde veri güvenliği sağlamak için kullanılıyor.

Yüz tanıma

Son yıllarda büyük atılım gösteren yüz tanıma teknolojisi gözler arasındaki mesafe, burun genişliği, göz çukurlarının derinliği, elmacık kemiklerinin şekli, çene hattının uzunlukları gibi kriterlerin ölçülmesi ve ölçümlerin veritabanında saklanarak karşılaştırılma yapılmasına dayanıyor. Hiçbir engelleme ya da gecikme olmaksızın gerçekleşmesi ve insan yüzünün en belirgin bireysel kimlik olması nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok havaalanları, devlet daireleri ve finansal kurumlarda karşımıza çıkan yüz tanıma teknolojisinde birçok teknik kullanılıyor. Bu yöntemler şöyle: PCA, ICA, LDA, 3-D Morphable Model, 3-D Face Recognition.

Haberin Devamı

El geometrisi tanıma

El geometrisi ile temassız tanıma yönteminde el bir tarayıcıdan geçirilerek üç boyutlu bir profili elde ediliyor ve veri tabanındaki diğer kayıtlar ile karşılaştırılıyor. Bu yöntem, entegrasyonu daha kolay olması sebebiyle yaygın olarak kullanılıyor.

Ses tanıma

İnsan sesi birçok yönden spesifik özellikler içeriyor. Bu nedenle güvenlik için ses tanıma teknolojisi kullanılıyor. Ses tanıma teknolojisinde ses frekansları küçük birimler olarak sınıflandırılıp karakterize ediliyor. Amazon Echo veya Google Home gibi akıllı ev asistanları, ses tanıma teknolojisinin en bilinen örnekleri arasında bulunuyor.

Retina tanıma

Retina tanıma yöntemi, kullanıcının belirli bir noktaya bakma mecburiyeti nedeniyle diğer yöntemler kadar kullanımı kolay bir yöntem değil. Bu nedenle güvenlik seviyesi iyi olmasına karşın bu yöntem yaygın olarak kullanılmıyor.