Teknoloji Haberleri Ücretsiz WiFi ağları tehlike saçıyor! Tehlikeden korunmak için bu tedbirleri alın!

Ücretsiz WiFi ağları tehlike saçıyor! Tehlikeden korunmak için bu tedbirleri alın!

07.01.2020 - 12:28 | Son Güncellenme:

İnsanları ve ülkeleri birbirine yaklaştıran en hızlı iletişim aracı, dünyanın en geniş kapsamlı bilgi kütüphanesi internet, günlük hayatımızın büyük bir kısmında en büyük yardımcımız oluyor. WiFi ağları ücretsiz olduğundaysa internet kullanımından aldığımız keyif artıyor. Güzel bir mekanda çayınızı, kahvenizi yudumlarken ücretsiz halka açık İnternet hizmetinden faydalanmak keyif verici olsa da atladığımız bir şey var: Siber saldırganlar. Tehlike saçan ücretsiz WiFi ağlarından korunmak ve internet keyfinizi sekteye uğratmamak için hemen önleminizi alın!

Ücretsiz WiFi ağları tehlike saçıyor Tehlikeden korunmak için bu tedbirleri alın

Erdal KAPLANSEREN
erdal@layka.com.tr
Twitter: @Kaplanseren 

Haberin Devamı

Halka açık yerlerde verilen ücretsiz internet servisi genellikle müşteri memnuniyeti ve kişi veri tabanı oluşturmak amacıyla sunuluyor. Güvenli görünen servislerin yanı sıra gizemli ağlar da görebilirsiniz. Karşı masada oturan ve göz göze geldiğiniz kişi aslında “siyah şapkalı hacker” olarak nitelendirilen kötü niyetli biri olabilir. Sizler için web dolandırıcılarının kurbanı olmanıza engel olacak ipuçlarını derledik.

Ağın ismine dikkat edin

Hacker’ların oluşturmuş olduğu sahte WiFi ağları, pek çok kişiyi tuzağa düşürüyor. Masum,  güvenilir görünen bir ağ ismi ile çok küçük farklılığı bulunan ağ ismi oluşturup yayın yapan siber saldırganlar, basit bir hileyle tuzağa düşürüyor. Örneğin,  “Güzelbahçe” isimli mekânın aynı isimdeki ağına çok benzeyen “GüzeIbahçe” ağındaki büyük ı harfinin farklılığı gözden kaçabiliyor. Bu nedenle veri hırsızlığı mağduru olmamak için ağa bağlanmadan önce ağ sahibi ile iletişim kurup teyit aldıktan sonra ağa erişim sağlayın. Ağ adının yanında kilit simgesi yoksa ve şifre girmeksizin bağlantı kurabiliyorsanız veri güvenliğiniz tehlikede demektir. Çünkü güvenilir ağlara bağlanmak kod girmek gibi ek eylemlerde bulunmayı gerektirir.

Haberin Devamı

Cihazın ağı hatırlamasına izin vermeyin

Cihazların çoğu özellikleri gereği önceden kullandıkları hotspot’u hatırlayarak ağa otomatik olarak bağlanır. Veri hırsızlarının kendi erişim noktasının ismi, cihazınızın belleğine aldığı ağ adı olabilir. Bilgi güvenliği açısından risk oluşturan bu durumun önüne geçebilmek için cihazın ağı hatırlamasına izin vermeyin.

Dosya paylaşımı özelliğini pasifleştirin

Kablosuz ağlarda güvende kalabilmenin yollarından biri de dosya paylaşımını kapatmak. Ücretsiz ağ güvenilir görünüyor olsa da dosya paylaşımını devre dışı bırakın. Bu sayede ağdaki diğer cihazlar, dosyalarınıza erişemeyecektir.

Banka işlemi gibi kritik işlemler yapmayın

Ücretsiz  Wi-Fi kullanımında veri güvenliğini sağlamanın yolları arasında etkili olanlardan biri de ücretsiz ağ üzerinden internet bankacılığını kullanmamak ve online alışveriş sitelerinden kredi kartı bilgileri kullanarak alışveriş yapmamak. Veri hırsızlığından korunmak için bu tür kritik işlemlerde mobil veriyi kullanın.

Haberin Devamı

Güvenlik uygulaması kullanın

Dış tehditlere karşı koruma kalkanı oluşturmak için, şüpheli hareketleri ve güvensiz ağları yakalayarak uyarıda bulunan güvenlik uygulaması ve yazılımı yükleyebilirsiniz. Bunun için VPN hizmeti de bulunan, kişiselleştirebileceğiniz, zengin özelliklere sahip, hızlı ve etkili tarama yapabilen bir program tercih etmelisiniz.

Web site URL adreslerini kontrol edin

Sahte ağlar yaratan siber saldırganlar, güvenli olarak bilinen web sitelerine yönlendirerek de kullanıcı adı ve şifrelerinize erişebilirler. Bu noktada güvenli bir tarayıcı kullandığınızdan emin olmanız ve tarayıcınızın güvenlik ayarlarının devre dışı olmaması büyük önem taşıyor. Bir web sitesi orijinal ve güvenli değilse URL kısmında garip karakterler görünebilir. Dolayısıyla veri güvenliğiniz için  tıkladığınız web sitesinin URL adreslerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

VPN kullanın

Virtual Private Network (VPN), Sanal Özel Ağ anlamına geliyor. Bulunduğunuz ağ üzerinde anlaşılmaz olmak ve yapacağınız işi daha güvenli şekilde yapmak için VPN kullanabilirsiniz. IP adresinizi değiştirdiği için gerçek konumunuzu da saklayan VPN (sanal özel ağ) servisleri ile engellenmiş sitelere girebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ücretsiz verilen VPN hizmetlerinden kaçınmanız olacaktır.