Teknoloji Teknoloji, Son Bir Yılda Ne Kadar Zamlandı!

Teknoloji, Son Bir Yılda Ne Kadar Zamlandı!

08.08.2015 - 09:43 | Son Güncellenme:

TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu)’de Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre teknoloji ürünleri bir yılda ne kadar zamlandı! İşte rakamlar… Her ne kadar enflasyon değerine göre belirlenen fiyatlarla teknolojiye sahip olsak da tüketiciyi birinci...

Teknoloji, Son Bir Yılda Ne Kadar Zamlandı

TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu)’de Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre teknoloji ürünleri bir yılda ne kadar zamlandı! İşte rakamlar… Her ne kadar enflasyon değerine göre belirlenen fiyatlarla teknolojiye sahip olsak da tüketiciyi birinci dereceden ilgilendiren zam oranları, tercih ve kararlarımızı büyük oranda etkiliyor. Teknoloji yılı olarak tanımlanan 2014 yılının Temmuz ayında Türkiye’de ortalama 910 TL’ye akıllı telefonların fiyatı, 2015 yılının Temmuz ayında 1199 TL’ye yükseldi. TÜİK MEDAS (Merkezi Dağıtım Sistemi)’da yer alan fiyatlara göre cep telefonlarının %31’lik artış oranının temel nedenlerinden biri de “Cep Telefonu Görüşme Ücreti” olarak gösteriliyor. Yani GSM operatör şirketleri arasındaki sıcak rekabet, fiyatlara indirim olarak yansımadı; Dolayısıyla zarar yine tüketici tarafında. Tablet fiyatlarından %10 düşüş yaşandı! İşte tam da bu konuda tüketiciyi iyi yönde etkileyen rekabet, tablet pazarında yaşandı. %20 zam alarak son bir yılda 1139 TL’den 1366 TL’ye yükselen Televizyon pazarına karşın tablet fiyatları ortalama 459 TL’den 411 TL’ye geriledi. Elbette bu %10’luk düşüş, Android işletim sistemli modellerin her geçen gün artmasından da kaynaklanıyor. Akıllı telefonlar 289 TL daha pahalı!

Haberin Devamı

Son aylarda popüler olan konulardan biri de elbette “Vestel Zammı” denilen bir vergi durumu. Bu zammı açacak olursak hükümet, ithal akıllı cihazlar yerine ülkemizde %100 yerli olarak üretilen ürünlerin tercih edilmesi için ithal ürünlere zam yaptı. Adını, Vestel’in akıllı telefon üretmesinden almasına bir hayli ilginç tabi. Geçen yıla oranla tüketici, akıllı telefonlar için 289 TL, televizyon için 227 TL ve bilgisayar almak için de 223 TL fazladan para ödüyor. Dilerseniz şimdi zamlanan diğer teknoloji cihazlarının listesine bir göz atalım.