Teknoloji Teknolojide minik devrim

Teknolojide minik devrim

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şık tasarımıyla ilgi gören Mini markalı otomobiller şimdi de yeni tasarlanan teknolojik aksesuarlarıyla moda olma yolunda...

Teknolojide minik devrim

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ


Alman otomobil devi BMW’nin devralmasının ardından gerek tasarım gerekse kullandığı teknolojiyle pazarda hayli iddialı duruma gelen ‘Mini’ markalı otomobiller bu kez de adını, yine kendi çizgilerini yansıtan teknolojik aksesuarlarıyla duyurmaya başladı. Mini markasıyla piyasaya çıkarılan ürünler arasında, şu geçirmeyen MP3 çalar, dijital fotoğraf makinesi, web kamera, dijital radyo, kablolu - kablosuz mouse ve ön koltukların arkasına yerleştirilebilen ekranlar yer alıyor.

DVD filmler otomobile girdi
Mini markalı otomobillerde ön koltukların arkasına yerleştirilebilen ekranlar üzerinde, film seyredilebiliyor, CD ya da MP3 formatlarında müzik dinlenebiliyor. Her iki koltuğa birden takılabilen ekranlar üzerinde DVD formatında film seyretmek mümkün. Kablosuz olarak kumanda edilebilen ekranlar, kablosuz kulaklık ile de uyumlu çalışıyor.

Minyatür müzik çalar
Mini koleksiyonunun en iddialı parçalarından birisi su geçirmeyen kaplamaya sahip olan MP3 çalar. Cihazın içindeki yazılım, müzik dosyalarının USB bağlantısıyla transferini sağlıyor. 72 gram ağırlığa sahip, içerisinde 64 MB hafıza kartı bulunan MP3 çaların satış fiyatı 195 euro.

PC’leri ‘Minimouse’ ile yönet
Koleksiyonda yer alan bir diğer ürün ise, mouse. Otomobil tasarımının birebir yansıtıldığı mouselar Mini tasarımcıları tarafından geliştirildi. Radyo frekansları üzerinden çalışan mouse, bu sayede kablosuz kullanım imkânı sağlarken, otomobilin iç tavanındaki kablo bağlantısıyla çalışan diğer versiyonu ise kablolu olarak çalışıyor. Mini mouseların fiyatları 25 euro ve 52 euro.

SL55’ten tasarım şovu
Siemens Mobile CeBIT 2003’te tanıttığı ve fuarda tasarımı ve teknolojisiyle oldukça ilgi gören SL55’in Türkiye lansmanını ünlü moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan ile yaptı. Siemens Mobile, Hüseyin Çağlayan’la tanıtım yaparak SL55’in tasarım özelliklerine dikkat çekti. SL55, özel sürgü sistemiyle aşağıya doğru kayabilen tuş takımı ve tuş takımı kapalıyken pek çok uygulamaya ulaşma imkânı sunan navigasyon tuşlarına sahip. Haziran ayında piyasaya çıkarılacak olan SL55’in 900 milyon lira fiyattan satılması planlanıyor.

Saniyede dokuz kare çekiyor
SDRAM hafıza kartına sahip olan Mini dijital fotoğraf makinesi, küçük boyutlarının yanı sıra içerisindeki teknolojiyle de hayli iddialı. Fotoğraf makinesi video formatında çekim de yapabiliyor. Çekilen fotoğrafların PC yazılımı ve USB bağlantısı sayesinde e - posta olarak başkalarıyla paylaşılmasını sağlayan makinenin satış fiyatı 119 euro. Mini dijital fotoğraf makine serisinin bir diğer ürünü ise kalem şeklindeki tasarımıyla dikkat çekiyor. 64 MB hafıza kartına sahip olan makine, 640x480 piksel olarak 107 fotoğrafı hafızasında saklıyor. Web kamera olarak kullanıldığında saniyede 9 film karesi çekebilen ürünün satış fiyatı 89 dolar.