The Others Apo Rusya'da iddiası

Apo Rusya'da iddiası

24.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Apo Rusya'da iddiası

Apo Rusyada iddiası

       BÖLÜCÜBAŞI Abdullah Öcalan'ın siyasi sığınma başvurusunun hala geçerli olduğu Rusya'ya geri döndüğü ileri sürülüyor. Öcalan'ın, başka bir bölge ülkesine geçmek üzere Moskova'ya gelmiş olabileceği de düşünülüyor.
       Devlet kanalı ORT, dün geceki haber bülteninde, Rus ve İtalyan gizli servislerinin aralarında anlaşarak Öcalan'ı Rusya'ya getirdiklerini iddia etti. ORT, Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB - eski KGB) bu konudaki haberi yorumlamaktan kaçındığını bildirdi ve ayrıntılı bilgi vermedi.
       Haberine kaynak göstermeyen Rus TV'si, Öcalan'ın sürekli kalmak amacıyla mı, yoksa başka bir ülkeye gitmek üzere mi Rusya'ya getirildiğine de değinmedi. ORT, gece yarısı bülteninde ise bu habere yer vermedi.
       İtalya'daki kaynakların, hala Roma'da bulunduğu yolundaki açıklamalarına karşın Öcalan'ın, eski bir Sovyet cumhuriyetine gitmek üzere Rusya'ya geçici olarak gelmesi de söz konusu. Bir çok eski Sovyet cumhuriyetinin dış dünyayla bağlantısı hala Moskova üzerinden gerçekleşiyor. Öcalan'a yakın çevreler de son günlerde sık sık eski bir Sovyet cumhuriyetine gidebileceğini söylüyordu.
       Öcalan, Suriye'yi terketmek zorunda kalmasından sonra 5 Ekim'de Moskova'ya gelmiş ve 12 Kasım'a kadar kalmıştı. Bu süre içinde, aşırı milliyetçi lider Vladimir Jirinovski ve FSB'ye ait evlerde kaldığı belirlenen Öcalan, daha sonra, Rus Aeroflot uçağıyla Roma'ya gitmişti. Öcalan, Roma'da Rus basınına yaptığı açıklamalarda, yeniden Moskova'ya gelmek istediği mesajı vermiş ve siyasi sığınma talebine henüz bir yanıt alamadığını söylemişti. Duma (parlamento), Öcalan'a sığınma hakkı tanınması için Devlet Başkanı Boris Yeltsin'e başvurmuş, ancak bu isteği yanıtsız bırakılmıştı. Rusya Başbakanı Yevgeni Primakov ise, Öcalan'ın yeniden ülkeye gelmesine izin verilmeyeceğini söylemişti.

       Öcalan'ın Rusya'ya geldiği iddiasının ortaya atılmasından önce, gidebileceği ülkeler arasında gösterilen Ukrayna ile Estonya olumsuz sinyaller verdi. İTAR - TASS Ajansı'nın haberine göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Sergey Borodinkov, Öcalan'a giriş izni verildiği yolundaki haberleri kesin bir dille yalanladı. Borodinkov, Öcalan'ın, bir Avrupa ülkesindeki Ukrayna Büyükelçiliği'nden vize aldığı söylentilerinin gerçek dışı olduğunu belirtirken, Kiev'e gelmesi halinde kendisine siyasi sığınma hakkı tanınacağı haberlerine de " tam bir delilik" diyerek tepki gösterdi. Estonya Dışişleri Bakanlığı da, Öcalan'ın ülkeye gelmesine izin verildiği yolundaki haberleri yalanladı.
       İTAR - TASS, Öcalan'ın yakın çevresine dayanarak, bölücübaşının İtalya'dan sonra gideceği ülke için diplomatik kanallardan yoğun temasların sürdüğünü bildirdi. Ajans, Ukrayna ve Estonya dışında, Çek Cumhuriyeti'nin de Öcalan'ın gidebileceği ülkeler arasında gösterildiğini duyurdu. Ajans, Öcalan'a İtalya'da siyası sığınma hakkı tanınmasının ise artık çok zayıf bir olasılık olduğu yorumunu yaptı.