The Others Bakış açısı: Sorunların kökenine inilmeli

Bakış açısı: Sorunların kökenine inilmeli

18.05.2016 - 20:53 | Son Güncellenme:

Nedensiz hiçbir şey olmaz, olamaz. Kıbrıs Türk halkının neden bunca sorun içinde boğuşmakta olduğu halde sorunlara çözüm bulmakta zorlandığının da anlaşılabilir nedenleri olmalıdır.

Bakış açısı: Sorunların kökenine inilmeli

Milliyet Kıbrıs yazarımız Hasan Erçakıca'nın yazısı...

Nedensiz hiçbir şey olmaz, olamaz. Kıbrıs Türk halkının neden bunca sorun içinde boğuşmakta olduğu halde sorunlara çözüm bulmakta zorlandığının da anlaşılabilir nedenleri olmalıdır.
Kimimiz beceriksizlik; kimimiz bilgisizlik diyebilir. Ama bunların da bir sınırı olmalıdır. Bir konuda beceriksizlik veya bilgisizlik gösterenler, başka bazı konularda başarı gösterebilmelidir. Sorun çözme konusunda bu kadar yaygın bir başarısızlık varsa, ortada bir yöntem hatası var olmalıdır.

Haberin Devamı

Amaçsız çabalar
Ben, Kıbrıs Türk halkının sorun çözmedeki yetersizliğini, olaylara işlevsel olarak yaklaşmamasına bağlıyorum.
Arpa-buğday ekiyorsanız, kendinizin yemeğini veya hayvanlarınızın yemini üretmeyi amaçlamalısınız. İster kuraklık, isterse başka nedenlerle bu amacınıza ulaşamıyorsanız, bu işi terk etmeniz, zamanınızı ve kaynaklarınızı daha verimli olacağınızı hesapladığınız başka alanlarda tüketmeniz gerekir.
YÖDAK, üniversiteleri denetleme, onların kalitesini artırma ve koordinasyonunu yapma konusunda yetersiz kalıyorsa, yeterli olmasını sağlamaya çalışırsınız. Değilse, bu kurumu ortadan kaldırır, boşuna kaynak tüketmezsiniz.
İstatistik ile uğraşan bir daireniz varsa, çeşitli konularda karar alırken bu dairenin yayınladığı verilerin elinizin altında olması gerekir. Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra elde edeceğiniz bilgilerin işinize yaramayacağını bilir ve gerekli düzenlemeleri ona göre yaparsınız. Olmazsa gerekli önlemleri alır, boşuna kaynak israf etmezsiniz.

Haberin Devamı

İşlevsel yaklaşım
Her işi yaparken bir amacımız olmalıdır. O amaca ulaşamadığınız zaman, yaptığınız işi de, onun için harcadığınız zamanı ve parayı da ciddi şekilde sorgulamamız gerekir. Bu sorgulama ile kurumlarınızı işleve kavuşturur, kaynaklarınızı verimli bir şekilde kullanmaya başlamış olursunuz.
Uyuşturucu bağımlılarını hapse atmak yerine tedavi etmek istiyoruz. Ulvi bir hedef! Bu konuda yasa yapmışsak, bizi bu hedefe ulaştıracak araçları da oluşturmamız gerekir. Bu araçları oluşturamadığımız takdirde bu amaçla harcadığımız kaynaklar boşa gidecek demektir.
Türkiye’den gelen suyu tarımsal üretimde kullanacaksanız, üretmek, satmak ve sonuçta toplumsal refahı artırmak gibi bir hedefiniz olması gerekir. Bunun için miktar olarak artacak tarımsal ürünleri satabilecek önlemleri de almalısınız. Tersi durumda, bu üretim size yarar sağlamayacak, üretip de satamadığınız ürünler başınıza dert olacak demektir.
Bir yasa hazırlanırken veya bir kurum oluşturulurken, amacınızın ne olduğu bilmeli, bu çabanın hangi ihtiyaca yanıt vereceği net ve kesin olmalı; bu amaca ulaşılıp ulaşılamadığı ölçülebilir ve denetlenebilir olmalıdır. Bu süreçte ilerlenirken yeni düzenlemeler yapılacaksa, bu ölçme ve değerlendirme sonunda yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Sorunların çözümü
Belki yeterince bilgili ve becerikli değiliz. Ama yerinmek boşunadır. Yeterli değiliz diye sorunların üstüne gitmekten vazgeçmeye gerek yoktur. Amaca yönelik süreçler, bilgi dağarcığımızı da genişletecek veya becerilerimizi de artıracaktır.
Sorunlar çözülecekse, ancak böyle bir yaklaşım sonunda çözülecektir.