The Others CTP'den yüzde kırk cinsiyet kotası

CTP'den yüzde kırk cinsiyet kotası

11.05.2016 - 14:32 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetçi Türk Partisi, 22 Mayıs’ta Tüzük Kurultayı yapıyor, üye sistemine geçilmesi ve görevlere dönem sınırlaması ön görülürken, cinsiyet kotasında da önemli bir karar alındı: “Yüzde 40 cinsiyet kotası"

CTPden yüzde kırk cinsiyet kotası

22 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak olan Tüzük Kurultayı’nda PM onayı ile Tüzükte Öngörülen Değişiklikler:

• “Aday Üye” statüsü getirildi. Üye eğitim programını tamamlayanların “üye” olması öngörülüyor.

• Parti içi seçimlerde aday olma ve oy kullanma hakkının aidat sorumluluğunu yerine getiren üyelerde olduğu kuralı yeniden düzenlendi.

• “Delege” sisteminden “üye” sistemine geçilmesi ve parti içi seçimlerin (parti karar mekanizmaları, milletvekili adaylığı, belediye başkanlığı adaylığı) “üye” ile yapılması öngörülüyor.

• Genel Başkan, İlçe Başkanı, Bucak Başkanı ve Ocak Başkanı görev sürelerinin ardışık olarak dokuz (9) yıl ile sınırlanıyor.

• Milletvekili görev süresi ardışık olarak üç dönem ve toplamda ardışık olarak oniki yıl ile sınırlandırılıyor.

• Belediye Başkanlığı görev süresi üç dönemle sınırlandırılıyor.

• Parti Meclisi’ne seçilecek üye sayısı 40’tan 65’e çıkarılıyor.

• Kadın Örgütü Genel Başkanı ile Gençlik Örgütü Genel Başkanının MYK’nın doğal üyesi olmaları düzenlendi

• “Parti Sözcüsü” belirlenmesi tüzüğe eklendi.

• “Disiplin Kuralları” yeniden düzenlendi.

• Üye eğitimi için “Parti Eğitim Merkezi” kuruluyor.

• İlçe Yönetim Kurullarına “Faaliyet Programı” ve “Faaliyet Raporu” hazırlama yükümlülüğü getiriliyor.

• %30 olan cinsiyet kotası % 40’a çıkarılıyor.

YENİDÜZEN (Özel)

22 Mayıs’ta Tüzük Kurultayı yapacak olan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde üye sistemine geçiliyor, tüm görevlere dönem sınırlaması geliyor. Parti Meclisi(PM) onayı ile tüzükte ciddi değişiklikler öngörülürken, yüzde 30 olan cinsiyet kotasının da yüzde 40’a çıkarılması planlanıyor.

Aday üye statüsü…

Tüzüğün 4. maddesinde yapılması düşünülen değişiklikle, ‘aday statüsü’ statüsü getirilirken, üye eğitim programını tamamlayanların partiye üye olması öngörülüyor.
Bununla birlikte “ üye olanlar seçilme hakkına sahip iken 6 ay boyunca seçme hakkına sahip değiller” kuralının yer aldığı mevzuatta “üye olanlar tüm üyelik haklarına sahip olur” kuralı getirilmesi hedefleniyor.

Delege sisteminden üye sistemine geçiş…

PM onayı ile öngörülen değişikliklerde parti içi seçimlerde aday olma ve oy kullanma hakkının aidat sorumluluğunu yerine getiren üyelerde olduğu kuralının yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.
Bununla birlikte “delege” sisteminden “üye” sistemine geçilmesi ve parti içi seçimlerin (parti karar mekanizmaları, milletvekili adaylığı, belediye başkanlığı adaylığı) “üye” ile yapılması öngörülüyor.

Görev sürelerine sınırlandırma!

Yapılması planlanan değişikliklerde; Genel Başkan, İlçe Başkanı, Bucak Başkanı ve Ocak Başkanı görev sürelerinin ardışık olarak 9 yıl ile Milletvekili görev süresinin ardışık olarak üç dönem ve toplamda ardışık olarak on iki yıl ile sınırlandırılması öngörülüyor.
Öte yandan Belediye Başkanlığı görev süresinin de üç dönemle sınırlandırılması hedefleniyor.

PM üyesi sayısı 40’tan 65’e

Bununla birlikte Parti Meclisi’ne seçilecek üye sayısının 40’tan 65’e çıkarılması, Parti Meclisi’ne seçilmeyen parti üyesi milletvekili, parti üyesi bakan, parti üyesi belediye başkanı, ilçe başkanlarının ve Gençlik Meclisi tarafından belirlenen iki üyenin oy hakkı olmaksızın Parti Meclisi’nin doğal üyesi olmaları öngörülüyor.
Yapılacak değişikliklerle birlikte ilçelere 5’er PM üyeliği kotası getirilmesi de hedefleniyor.

Parti Sözcüsü belirlenecek…

Tüzük değişikliği ile Kadın Örgütü Genel Başkanı ile Gençlik Örgütü Genel Başkanının MYK’nın doğal üyesi olmaları öngörülüyor.
Öte yandan “Parti Sözcüsü” belirlenmesi öngörülürken, “MYK, uygun göreceği alanlarda Parti Sözcüsü belirleyip, belirlediği isimleri Parti Meclisi’nin onayına sunar. Parti Sözcüleri MYK’nın belirlediği alanlarda ve yalnızca bu alanlarla sınırlı kalmak kaydıyla Genel Başkan ve Genel Sekreter ile birlikte Parti adına açıklama yapma yetkisine sahiptir" denildi.

Disiplin kurallarının yeniden düzenlenmesi…

Tüzükteki 27. maddede yer alan “Disiplin Kurallarının” yeniden düzenlenmesi öngörülürken,
2. maddeye de “Partinin İlkeleri” adı altında yeni bir fıkra eklenmesi hedefleniyor.
Bunun yanı sıra yurtdışında yaşayan üyelerle ilgili yeni düzenlemeler öngörülürken, üye eğitimi için “Parti Eğitim Merkezi” kurulması, İlçe Yönetim Kurullarına “Faaliyet Programı” ve “Faaliyet Raporu” hazırlama yükümlülüğü planlanıyor.