The Others Cumhurbaşkanı Akıncı'dan çözüm uyarısı: 'Enerji denkleminin dışında kalırız'

Cumhurbaşkanı Akıncı'dan çözüm uyarısı: 'Enerji denkleminin dışında kalırız'

01.07.2016 - 17:34 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kıbrıs'taki her iki halkın hayrına olacak gelişmeler için hızlı hareket etmeleri ve müzakerelerde hızlanmaları gerektiğini" söyledi

Cumhurbaşkanı Akıncıdan çözüm uyarısı:  Enerji denkleminin dışında kalırız

Cumhurbaşkanı Akıncıdan çözüm uyarısı:  Enerji denkleminin dışında kalırız

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için önlerine koydukları "2016 yılı sonunda çözüm" hedefine ulaşmak için çok daha fazla ve hızlı çalışmaları gerektiğine vurgu yaptı. Akıncı, liderlerin temmuz ayında yapacakları toplam 6 görüşmede tüm başlıklar üzerinde görüşme yapabileceğine inanç belirterek, geri kalan sürecin çok yoğun bir şekilde geçmesinin önemine işaret etti ve ortak açıklanan 2016 hedefine ulaşmayı arzuladıklarını söyledi. Kıbrıs'ta bir çözümü, bölgedeki Türkiye İsrail ilişkilerindeki gelişmelerin de gerekli ve görünür hale getirdiğine dikkat çeken Akıncı, Kıbrıs'ta bir çözüm durumunda bölgedeki İsrail ve Kıbrıs doğalgazının Türkiye'ye oradan da Avrupa'ya sevk edilebileceğine işaret etti ve "Kıbrıs sorununu çözersek bu çok daha uygulanır ve pratik bir hale gelecek, tüm tarafların yararlanabileceği bir noktaya gelecek ve tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir noktaya geleceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Tehlike uyarısı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu çözülemezse Kıbrıslı Türklerin bu enerji denkleminin dışında kalma tehlikesinin belireceğini, ancak bu tehlikenin Kıbrıslı Rumlar bakımından da olabileceğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anasdasiadis ile sürdürdüğü Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak amacıyla müzakere görüşmesi sonrası basın açıklaması yaptı. Akıncı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığında yaptığı açıklamada, Temmuz ayında yapılacak 6 görüşmenin ilk liderler buluşmasını yaptıklarını ve 3 saati aşkın sürdüğünü kaydetti.

Bölgedeki olaylar

Bölgede yaşanan gelişmelerin de Kıbrıs'ta bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı gösterdiğine işaret eden Akıncı, Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın önemine işaret etti ve Kıbrıs doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidebileceğini, bu yüzden çözümün önem taşıdığını ve çözüm olması durumunda tüm tarafların kazan kazan anlayışıyla kazançlı çıkacağına vurgu yaptı. Kıbrıs sorunu çözülmezse Kıbrıslı Türklerin bu enerji denkleminin dışında kalma tehlikesi yaşayacağını, aynı şekilde Kıbrıslı Rumların da bunu yaşayabileceğini ifade eden Akıncı, bu yüzden Kıbrıs'taki her iki halkın hayrına olacak gelişmeler için hızlı hareket etmeleri ve müzakerelerde hızlanmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Akıncıdan çözüm uyarısı:  Enerji denkleminin dışında kalırız

'Özlü anlaşmazlıklar devam ediyor'

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, mülkiyette birtakım ilerlemeler sağlanmasına rağmen, iki taraf arasında özlü anlaşmazlıkların devam ettiğini söyledi. Anastasiadis, bazı temel konularda anlaşmaya varılması halinde, Pazartesi gününe kadar partilere Ulusal Konsey’in çalışma koşullarıyla ilgili öneriler göndereceğini kaydetti. Anastasiadis, Akıncı ile bir sonraki görüşmesinde vatandaşlık, haklar ve temel özgürlükleri ele alacaklarını belirtti.