The Others LEZZETİN YENİ BOYUTLARI

LEZZETİN YENİ BOYUTLARI

09.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sütlaca rakip geldi

LEZZETİN YENİ BOYUTLARI
Promedya Halkla İlişkiler ve Hürriyet Dergi Grubu'nun Lezzet Dergisi işbirliği ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Amerikan Pirinciyle Yapılan Tatlılar ve Börekler Yarışması" geçtiğimiz günlerde Swissotel'de düzenlendi.
Yarışmada birinciliği Erzurum'dan gelen yarışmacı Filiz Öztürk "Pirinç Pupirik" (833 puan) ile alırken, ikinciliği Güler Telek "Pirinçli Kese Tatlısı" (768 puan) ile, üçüncülüğü ise Zeynep Büyüksıvacı "Gelin Sandığı" (731 puan) ile kazandılar.
Türkiye genelinde düzenlenen yarışmaya ilgi oldukça büyüktü. Katılım koşulları ve ödüllerin mart ayında belirtildiği duyurulara 1000'in üzerinde cevap geldi. Bu tarifler özenle değerlendirilerek 10 reçete yarışma günü finale çağrıldı.
Yarışmacılar geçen hafta pazar günü (2 Mayıs) saat 10.00'da Swissotel'in yarışma için tahsis ettiği mutfağında hazır bulundular. Saat 12.00'da tüm yarışmacılar yemeklerini bitirmiş olarak jürinin karşısındaydılar. 12.30'da toplanan jüri finale kalan 10 yemeği değerlendirmeye aldı.
Aykut Oray, Bedri Baykam, Swissotel'in başaşçısı Rudolf Van Nunen, Promedya'nın Uluslararası İlişkiler Müdürü W. Jack Jacob, Lezzet Dergisi Yayın Yönetmeni Gülhan Kara, Mutfak Dostları Derneği Üyesi Sevim Gökyıldız, televizyon sunucusu Zeynep Kasımlıoğlu, Teba'dan İlknur Şahin ve Hisar'ın Genel Müdürü İsmail Erdoğan'dan oluşan jüri, saat 13.30'da sonuçları açıkladı ve kazananlara ödülleri verildi. İşte yarışmanın birincisinin tarifi...

LEZZETİN YENİ BOYUTLARI
Pirinç Pupurik (10 kişilik)
  • Malzemeler:
    1 çay bardağı tereyağ
    2 çay bardağı su
    Yarım limonun suyu
    1 adet yumurta
    125 gr. margarin
    Alabildiği kadar un ve nişasta
    Bir miktar tuz
  • Şerbeti için:
    3 su bardağı şeker
    3 su bardağı su
    2 damla limon suyu
  • Kreması için: 1 su bardağı Amerikan pirinci
    1 su bardağı toz şeker
    150 gr. süt
    1 su bardağı çekilmiş fındık içi
    1 paket krem şanti
  • Hazırlanışı: Bir kabın içine eritilmiş tereyağını koyun. Yumurta, su, limon suyu, tuz ve alabildiği kadar un ekleyip kulak memesi yumuşaklığı kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Bu hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler elde edin. Üzerlerine nişasta serpiştirip baklava yufkası inceliğinde açın. Üzerlerine eritilmiş margarin sürüp 10 cm. büyüklüğünde şeritler halinde kesin. Kesilen şeritleri su bardağına sarın. Fırın kabına eritilmiş margarin sürüp hamurları bardaktan alarak aralıklı dizin. 206 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Bir tencerede 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve 2 damla limon suyu ekleyip koyulaşana kadar kaynatın ve soğumaya bırakın. Sıcak pupuriklerin üzerine hazırladığınız soğuk şerbeti dökün. Daha sonra servis tabağına alın. Şerbetin içinde 4.5 saat bekletin. Kremayı hazırlamak için önce pirinci yıkayıp haşlayın. Üzerine 150 gr. sütü ekleyip süt azalana kadar pişirin. İçine şeker ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan karışımın içine fındık ve krem şanti ekleyip mikserle iyice çırpın. Buzdolabında bir müddet bekletin. Hazırladığınız kremayı sıkma torbasına alıp havuz şeklindeki pupuriklerin üzerine doldurun. İstediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. 2.Pirinçli Kese Tatlısı
  • Malzemeler:
    1 çay fincanı Amerikan pirinci
    2 çay fincanı süt
    1 çay fincanı toz şeker
    10 adet milföy hamuru
    10 adet kuru kayısı
    2 çorba kaşığı antep fıstığı
    2 çorba kaşığı kuru üzüm
    2 çorba kaşığı dolusu krem şanti
    1 adet yumurta
    1 paket vanilya
    1 çay kaşığı tarçın
    1 kahve fincanı pudra şekeri
  • Hazırlanışı:
    Pirinci iyice yıkayıp üzerine süt ve bir fiske tuz ilave ederek çok kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Şekeri ilave edip pilav kıvamına gelince ateşten alıp vanilya ilave edin ve soğumaya bırakın. Soğumuş olan pirince 2 çorba kaşığı krem şanti, 1 adet yumurta, küçük doğranmış kuru kayısı, üzüm, antep fıstığı ve tarçın ilave ederek karıştırın. Kare halindeki milföy hamurunu biraz incelterek ortasına pirinçten 1 çorba kaşığı dolusu koyun, uçlarını karşılıklı olarak birleştirip küçük bir kese haline getirin. 200 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Servis yaparken üzerine pudra şekeri serpin. Arzuya göre krem şanti veya dondurma ile servis yapabilirsiniz. 3.Gelin Sandığı
    1/2 kg. doğranmış kuzu eti
    1 çay bardağı nohut
    1 çey bardağı kuru izmir üzümü
    2 adet kuru soğan
    2 su bardağı Amerikan pirinci
    4 yemek kaşığı tereyağ
    200 gr. kaşar peyniri
    2 adet kırmızı biber
    8 adet milföy hamuru
    8 adet karabiber tanesi
    Tuz, karabiber, yenibahar
  • Hazırlanışı:
    Önce kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini 4 su bardağı su ile haşlayıp suyunu süzün. Soğanı ince kıyıp 2 yemek kaşığı tereyağ ile kısık ateşte kavurun. Nohutu akşamdan ıslatıp kabuklarını ayıklayın. Tencerenin dip kısmına etler, soğan, üzüm ve haşlanan nohutu dizin. Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletip suyunu süzerek etlerin üzerine serin. Et suyu, tuz, karabiber ve yenibaharı ilave edip pilav kıvamında pişirin. Üzerine yağ kızdırıp dökün. Milföy hamurlarını unlayıp bir merdane yardımıyla inceltin. Ortasına soğumuş olan pilavdan doldurup ikiye katlayın. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirin. Üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri koyup kırmızı biber ile süsleyin. Peynir eriyene kadar tekrar fırınlayıp sıcak servis yapın. "Çorbalar ve Tencere Yemekleri" kitabı
    Sana Mutfağı "Çorbalar ve Tencere Yemekleri" adlı ilk kitabını çıkardı. Türk damak zevkinin esas alndığı kitap, birbirinden lezzetli 80 yemeğin tarifini sunuyor.
    Sana Mutfağı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye'deki evlerde haftada ortalama 5.8 gün tencere yemeği, 4.3 gün ise çorba piştiğini gösteriyor. Bu sonuçlara uygun olarak hazırlanan kitaptaki tariflerin en önemli özelliği ise her evde bulunabilecek malzemeleri biraraya getirmesi. Kitapta yer alan tarifler şu başlıklar altında toplanıyor: "Çorbalar", "Tencere Kebapları", "Yahniler", "Sulu Köfteler", "Etli Bakliyat", "Etli Dolmalar", "Sebzeler" ve "Musakkalar"...