The Others Yumurtasız kalmayın!

Yumurtasız kalmayın!

14.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yumurta sarısı içinde bulunan ''kolin'', özellikle hamile kadınlar için çok değerli bir besin maddesi. Ancak çoğu kişi beslenmesinde yeterince kolin almıyor.

Yumurtasız kalmayın

Dilara Koçak

Yumurta sarısı ''kolin'' için önemli bir kaynaktır. Ayrıca değerli ve kolay ve ucuz bir protein kaynağı olması sebebiyle de avantajlıdır. Mutfakta birçok farklı yöntemle beraber kullanlabilmesi açısından hem pratik hem de çok değerli bir besindir. Omlet, menemen, çılbır, ıspanaklı yumurta, haşlanmış yumurta, yumurtalı patates salatası, çorba veya püre içinde yumurta gibi mutfakta yaratıcılığınızı çok kolay kullanabileceğiniz bir besin. Hamileler için önemli bir özelliği de kolin içeriyor olması.

İki yumurta yaklaşık 250 miligram kolin içerir. Bu miktar ise hamile ve emziren kadınlar için tavsiye edilen günlük tüketim miktarının yaklaşık yarısını sağlar.

Yumurtada ayrıca hamile kadınların en çok ihtiyacı olan diğer besinlerin üçü bulunur; folat, demir ve yüksek kaliteli protein.

Yüksek kaliteli proteinin insanların kendisini daha uzun süre tok hissetmesine yardım ettiği gösterilmiştir.Kolin yumurtanın sarısında bulunur. Yumurtanın sarısı, yumurtadaki proteinin yüzde 40’ının yanı sıra göz sağlığına iyi gelen lütein ve zeaksantin de dahil olmak üzere birtakım başka besinleri de içerir. Yumurtada bu iki besinden az miktarda bulunsa da araştırmalar yumurtadaki lütein ve zeaksantinin vücutta kullanımının diğer kaynaklardakinden daha yüksek olduğunu gösterir.
Bir yumurtada 212 miligram kolesterol olsa da yıllar boyunca yapılan araştırmalar, sağlıklı bir yetişkinin kolesterol seviyeleri veya kalp hastalığı riski üzerinde önemli bir etkisi olmadan yumurtanın tadına varılabileceği sonucunu göstermiştir.

Kolin ve sağlıklı hamilelik

Araştırmalar kolinin bebeğin gelişiminde çok önemli bir rol oynadığını öne sürmektedir. Kolin, hamilelik sırasında sinir sisteminin gelişimi dahil olmak üzere birçok gelişmede folik asitle birlikte görev alır.

Doğumda meydana gelen bozuklukları önlemek: Anneler üzerinde yapılan bir aratrmaya göre kolini eksik diyetlerle beslenen kadınların bebeklerinde spina bifida gibi nöral tüp bozukluklar görülme riski dört kat daha fazla. Yeterli miktarda folik asit ve doğumda meydana gelen bozukluklar önlemeye yardımcı olan diğer besinler yeterli alnsa bile riskte art olabiliyor

Hafızayı geliştirmek: Araştırmalar kolinin bebeğin beyninin gelişiminde önemli bir rol oynadığını öne sürmektedir. Kolinin beynin hafıza işlevi ve yaşam boyu öğrenme kabiliyetinden sorumlu alanlar etkilediği görülmektedir.

Annenin kolin ihtiyacını sağlamak: Hamile ve emziren kadınlar için önerilen kolin alımı yetişkin kadınlar için önerilenden daha fazladır. Çalışmalar yüksek seviyelerde kolinin hamilelik sırasında anneden bebeğe ve anneden süt emen bebeğe geçtiğini göstermiştir. Özellikle de kolin alımı düşükse anne kendi kolin depolarını tüketebilir.

Kolin nedir?

Kolin bütün hücrelerin normal işlevlerini yerine getirmesi için gerekli olan temel bir besindir. Özellikle karaciğer, beyin ve sinirlerin uygun şekilde işlemesi, hafıza ve besinlerin vücutta taşınması için önemlidir.

Yeni çıkan araştırmalar kolinin yararlarıyla ilgili gittikçe daha çok detay sağlamaktadır. Alzheimer vakalarının son yıllarda giderek artması nedeniyle yapılan araştırmalarda hafıza gücü ve unutkanlık konusunda da kolinin etkisinden söz ediliyor .
Kolin açısından zengin olan yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, lahanagiller özellikle de karnabahar bu hastalar için öneriliyor. Kolin doğada en çok anne sütünde bulunuyor. Bu nedenle bebeklikte yeterli alınmasının ilerde hafıza gücü ile ilgili olabileceği tartışılıyor

Yeterince kolin alıyor musunuz?

Çoğu insan yeterince kolin almıyor. Iowa Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yakın zamanda ya daha büyük çocuklar, erkekler, kadınlar ve hamile kadınlarn kolin alımlarının yeterli alım seviyelerinin çok altında olduğunu bildirdiler. Folat gibi kolin de kalp hastalığı riskinde artışla bağlantılı olan, kandaki homosistein isimli bir aminoasitin parçalanmasında önemli rol oynuyor. Aslında araştırmalar, kolin eksikliğinin homosistein seviyelerinde artışla sonuçlandığını gösteriyor.

Kolin için yeterli alım seviyeleri *


Kadınlar 425 miligram

Hamile kadınlar 450 miligram

Emziren kadınlar 550 miligram

Erkekler 550 miligram
İki yumurta yaklaşık 250 miligram kolin içerir

*Amerikan Ulusal Bilim Akademisi