23.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
1990 yılında Türkiye'de satılmaya başlayan Dexter ayakkabılarını, 1992'den bu yana Kazaz Dış Ticaret Ltd. Şti. ithal ediyor. ABD'de üretilen ve "doğduğu ülkede" yılda yaklaşık 1 milyon çift satılan Dexter ayakkabıların reklamı için son yıllara kadar renkli katalog bastırmaya bile gereksinim duyulmamış. ABD'deki bu başarısı nedeniyle rakiplerini Avrupa piyasasına gitmeye zorlayan Dexter, 9. yılına girdiği Türkiye'nin "markalı ayakkabılar" pazarında ise satış sıralamasının ikinci basamağında bulunuyor. Kazaz Dış Ticaret Ltd. Şti. sahibi Ercan Kazaz ikinci olmalarını yüksek gümrük vergilerine bağlıyor.
Bir dönem ürettiği yıkanabilir ayakkabılarla dikkati çeken Dexter, markalı ayakkabılar alanında Türkiye'nin en geniş ürün yelpazesine sahip. Yaz ayakkabısından su geçirmez yüksek teknolojili botlara kadar birçok ürünü bu kapsamda saymak mümkün. Yine "kokulu ayakkabı" olarak bilinen ve kauçuk -çikolata - karamel arasında "hoş" bir kokuya sahip olan Dexter modeli de göze çarpan ürünlerden. Ercan Kazaz, bu kokunun yapay olmadığını; aksine hammaddenin doğal güzelliğinden kaynaklandığını söylüyor.
Kazaz'a göre Dexter'ın "moda olmamak" gibi bir kaygısı var. Kazaz, üretilen bir modelin 5 - 6 yıl raf ömrüne sahip olduğunu ve Dexter'ın asla "pop" olmayacağını özellikle vurguluyor.
"Klasik" çizlerden sapmayan Dexter'ın müşterileri de adeta bir "aile" gibi. Bu kişilerinyüzde 65'i daha önce de Dexter giymiş insanlar. Ercan Kazaz, müşteriler arasında, "Dexter koleksiyonculuğu" olarak da tanımlayabileceğimiz bir eğilim olduğuna işaret ediyor. Kazaz, mağazaya gelen müşterinin tüm koleksiyonu birarada bulmak istediğini belirtiyor. Bu nedenle Dexter'ın öncelikli hedeflerinden biri - ayakları biraz büyük bile olsa - müşterinin istediği ürünü satıldığı noktada bulabilmesini sağlamak. Bu ilkeden hareket eden Dexter'da Türkiye'nin tek 48 - 49 numara ayakkabılarını bulmak mümkün. 47 numara ise Dexter'ın koleksiyonlarında standart.
Dexter'ın bot seçenekleri ise DuPont astarla rakiplerinden ayrılıyor. Yaz aylarında da bot giymekten vazgeçmeyenler için tasarlanan DuPont astarlarla ayaklarınızı yazın serin; kışın sıcak tutmanız mümkün. Kazaz bu noktada DuPont'un yalnızca Dexter için astar ürettiğinin altını çiziyor.
Dexter'ın genel karakterini konuşurken, konu Amerikan ayakkabılarının genel özelliklerine geliyor. Kazaz'a göre Amerikan ayakkabılarının en önemli özelliği "rahatlık". "Rahatlık" ilkesini ABD'lilerin yaşam tarzıyla temellendiren Kazaz, daha sonra dayanıklılık ve kalitenin önemli olduğunu belirtiyor. Ercan Kazaz, rakipleri gibi Asya ülkelerinde değil de, yalnızca ABD'de ayakkabı üretmelerinin önemli avantaj olduğunu vurguluyor. Hafif ayakkabıların daima iyi ayakkabılar olduğunu, çünkü teknolojiden yararlanarak üretildiğini belirten Kazaz, bazı modelleri bu yargının dışında tutuyor ve "Bazı klasik modelleri hafifletirseniz orijinalliği kalmaz," diyor.Reklamı en çok verilen ithal ayakkabı olarak da bilinen Dexter'da, Kazaz'ın ifadesiyle, "fiyatlar biraz yüksek". Bunu doların artışına bağlayan Kazaz, hedef olarak gençleri ya da zenginleri değil, orta gelir grubunu seçtiklerini belirtirken eski bir sözü anımsatıyor: "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim!" Müşterilerin de Kazaz gibi düşündüğü söylenebilir. Zira Dexter'dan alışveriş yapanların, genelde yarım maaşlarını ayakkabıya yatırmak zorunda kaldıklarını da yine Kazaz'dan öğreniyoruz.
Konu fiyatlara gelmişken Kazaz'a uç değerleri soruyoruz. 48 milyondan başlayan erkek ayakkabılarının 72 milyona kadar uzandığını belirten Kazaz, en pahalı modelin bir hiking ayakkabısı olduğunu ve tüm teknolojik yeniliklere sahip olduğunu söylüyor. Dexter erkek ayakkabılarında öncelikle 25 yaş ve üstündeki müşterileri hedefliyor. En pahalısı 59 milyon lira olan kadın ayakkabıları içinse hedef, orta yaş ve üstü olarak belirlenmiş. Kazaz, bu hedef gruplarının yanısıra Dexter'ın üniforma giymek zorunda olan öğrenci ve subaylar tarafından da tercih edildiğini belirtiyor.