Vitrin Göbeklitepe’de taş alet teknolojisi

Göbeklitepe’de taş alet teknolojisi

25.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Semih Güneri, Sibirya’dan Göbeklitepe’ye aktarılan yeni arkeolojik belgelere ulaştıklarını belirterek, teknolojinin kanıtı niteliğinde, baskı yöntemiyle üretilen taş aletlerin bulunduğunu söyledi

Göbeklitepe’de taş alet teknolojisi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Güneri, Dünyaya Kültür Taşıyan Ön Türk Kurultayı’nda konuşmacı olarak yer aldı. Güneri, geliştirdikleri Sibirya-Göbeklitepe hipotezinin ilk sunumunu, Prof. Dr. Ekaterine Lipnina ile yaptı. Güneri, 30 bin yıl önce Sibirya’dan çıkan ve bütün Asya’ya daha sonra Doğu ve Kuzey Avrupa’ya yayılan göç olduğunu belirterek, bu göçleri arkeolojik belgeler üzerinden izlediklerini dile getirdi.
Güneri, “Eski Kuzey Asyalı halklar tarafından MÖ 30 binlerde geliştirilen baskı mikro dilgi teknolojisinin ürünlerini, Erken Holosen Dönemi’nde, Zagros Dağları bölgesinde görüyoruz. Teknoloji daha sonra Göbeklitepe kültürüne aktarılıyor. Üzerinde çalıştığımız baskı mikro-dilgiler 2-5 mm. boyutlarında minik kesicilerdir. Bunlar kemik malzemeye dizilerek, en ince işlerde kullanılan hassas aletler... Taş alet üretim teknolojisi, belli ki yaklaşık 7 bin kilometre doğudan batıya doğru taşınmış” dedi.